Gamester - counter strike portal


Jiná alternativa přehrávání filmů.

25 Srp 2009

 

Dneska bych vám chtěl ukázat další možné řešení, jak si přehrávat vaše oblíbené či nové filmové kousky z vašeho obývacího pokoje. 

 

Oč jde ? Mnoho z vás určitě používá stolní DVD přehrávače, popř. Blue-ray přehrávače pro sledování videa ve vysokém rozlišení. S postupem doby se nám nabízí i jiné možnosti sledování filmů.

Já vám dnes rád přirovnám 2 trošku odlišené a zatím méně používané způsoby. Jedná se o porovnání výhod a nevýhod video (HD) přehrávačů k TV a úplně jiný způsob přehrávání - na miniaturní PC platformě.



Té se budeme věnovat podrobněji, protože se vlastně jedná o velice jednoduchý v praxi nijak problémově použitelný nápad.


 
Video HD přehrávače jsou dnes šikovné, poměrné malé krabičky, které disponují většinou otáčivým pevným diskem, který slouží (jak jinač) jako paměť pro filmy, hudbu, obrázky.Taky jsou samozřejmě vybavené čipem pro dekodování videa ve vysokém rozlišení, takže pro uživatele není problém přehrát takřka každý video-formát.

 

  A teď mnou zmíněná PC platforma - je to méně požívána metoda a není to pro lidi, kteří PC umí sotva zapnout. Fakt je ale ten, že dostanete takřka plnohodnotný PC za poměrně malé peníze. V čem je tedy výhoda oproti HD přehrávačům k TV či klasickým DVD přehrávačům? Povíme si níže.

 
Dnešní nabídka různých chytrých krabiček, mikročipů apod. je tak široká a poměrně levná, že se nabízí hned několik možnosti pro daný okruh zábavy.

 
HD přehrávače jsou přirovnatelné ke stolním DVD, uživatelské menu, funkce, rozhraní konektorů, to vše je takřka stejné. Tohle má své výhody, ta hlavní je asi ta, že přehrávač zapnete, vyberete titul, který si přejete přehrát a spustíte si jej. Žádné háčky v tom nejsou, nemusíte shánět žádné kodeky, Softwary pro přehrávání videa apod. Tohle může ale být pro některé uživatelé zase omezující a poměrné drahá sranda na to, jak "málo" toho taková krabička umí.

 

 

 


Mini PC platforma
- jde vlastně o PC. S příchodem nízkonapěťových procesoru Intel Atom se světu otevřelo zas několik možností, jak tento procesor efektivně využít.
Proč zmiňuji právě Atom? Procesor se chlubí velice nízkou spotřebou, nenáročným chlazením a taky poměrně nízkou cenou. Intel se dokonce rozhodl Atom vyrábět i ve dvou-jádrové variantě. Čehož bych já osobně využil.
Co dál? CPU přece není vše ... ano ! Není. I společnost nVIDIA přidala ruku k dílu a začala vyrábět čipsety ION, které pracuji s CPU Intel ATOM, nVIDII nezmiňuji jen tak ze srandy, samozřejmě že i Intel má své čipsety pro své Atom procesory, hlaví háček u intel čipsetů je ale integrovaný grafický akcelerátor, který NEpodporuje přehrávání HD videa, což se u IONu od nVIDIE říct nedá (bohudík).

Zde má nVIDIA eso v rukávu a je dobré toho využít, dá se tedy říct, že si koupíte za nějaké 3000,- základní desku vč. 2. jádrového CPU a grafickou kartou na platformě ION.Tahle platforma (nebo části PC chcete-li) plnohodnotně postačuje pro veškeré práce s videem, přehrávání, nahrávání a ani HD video nezaskočí grafický čip. A taky mnoho dalších možných činností.

 

Z teorie se na to mrkněme prakticky.

 

 

Např. zde se můžete podívat na výrobek společnosti Zotac, jde přesně o věc, kterou popisuji výše, co tomu chybí k plné funkčnosti a možnosti přehrávání filmu ?
Nic tak zásadně drahého, rozhodně se musí dokoupit operační paměť typu DDR2 (dnes 2GB za cca 500,-) a co je taky důležité je pevný disk. Jeho kapacita už je jen přímo-úměrná vaší náročnosti. Není dnes problém sehnat 1TB (1024GB) za nějakých 1800,- .. Disk ze zde připojuje přes rozhraní Seriál-ATA (SATA). Dále nějaký klidně obyčejný Case rozměru Mini-ITX, aby deska nebyla jen tak pohozená na stole bez nějaké ochrany.

Sečteno, podtrženo. Získáte poměrně výkonný PC za nízký peníz. Ten je schopný kvalitně zpracovávat video, hudbu, obrázky a to není vše. Když si do PC nahrajete klasický OS (např. nový Windows 7) se zabudovaným Media centerem, nebude už pro vás existovat snad nic lepšího. PC je samozřejmě víc než dostatečně výkonný i na internet, kancelářskou práci a díky ION platformě mu nedělají problémy ani novější hry typu CoD4.

 

 

 

Jak ho propojit s TV a repro-sestavou ?

Žádný strach, tahle mini základní deska má digitální výstup HDMI pro přenos obrazu, tím dnes disponuje každá moderní plazmová a LCD televize.
Zvuk můžete přenášet více způsoby, deska (resp. její zvukový kodek) umožňuje přenos jak analogový, tak digitální v podobě optického a koaxiálního výstupu.

 

Síť a komunikace ?

Žádný problém, jestli si do PC nehrajete Windows, máte téměř zaručenou 100% kompatibilitu s ostatními PC v síti a můžete tedy filmy, hudbu aj. přehrávat přímo ze sítě.

 


Napájení ?

Není potřeba pořizovat žádný zdroj, k základní desce už dostanete napájecí AC adaptér. Spotřeba PC samotného je hodně pěkná, CPU si v zátěži nebere více jak 12W a ostatní komponenty by taky více jak 30W brát neměly. Takže když si to spočítáte, dostanete se na nějakých cca 40W v zátěži.

 

 

 

Myslím, že je jasné nyní všem, kam neustále mířím. Ano, koupit tenhle miniaturní PC místo všech těch drahých krabiček, které slouží dobře jen k jedné věci - přehrávaní filmů.

 

Aby nebylo jen samé chvály, udělám krátký přehled výhod a nevýhod obou způsobů.

 

Video (HD) přehrávače

+ Mnoho podporovaných formátů, někde i možnost přehrávat YouTube videa.

+ Jednoduchá manipulace

+ Dnes téměř všude možnost s propojením LAN sítě.

+ Integrované displaye na předním panelu, pro informace o stavu.

+ Rozhraní, dnes přehrávače nabízí většinou digitální výstup jak pro video, tak zvuk.

+ Rozměry, hmotnost.

 

- HD formáty většinou fungují jen v hodně obecném režimu (play, stop, pausa),

  nepočítejte, že vám přehrávač u těchto formátů dovolí např. rychlé přetáčení

  nazpět.

- většina přehrávačů má aktivní chladič, ten může způsobit časem problém (kravál).

- stává se, že musíte přehrát firmware, abyste mohli přehrát nějaký formát.

- přehrávače mohou mít problém s titulky, hlavně s českou diakritikou.

- cena je stále vysoká na to, co samotný přehrávač bez HDD nabízí.

 

 

 

mini PC sestava

+ Neexistuje vlastně formát, který by nepřehrál.

+ takřka neomezené možnosti úpravy filmu. (poměr stran,normy PAL atpd.)

+ PC rozběhne veškeré aplikace, které jsou psané pro Windows.

+ Internet, kancelář, hry.. nic není problém.

+ téměř 100% kompatibilita s PC v domácnosti (s Windows)

+ WiFi karta již součástí.

+ PC má pasivní chladič, takže až na HDD nepůjde slyšet nic.

+ Možnosti připojení jiných zařízení (vč. dalších zobrazovacích zařízení)

+ Poměr mezi cenou a výkonem (a tím, co vše nabízí) je vlastně dokonalý.

 

- Složitější obsluha.

- Nutnost se smířit, že jde pořád o PC a je tedy potřeba jej udržovat.

- OS nemusí obsahovat potřebné kodeky, přehrávače apod.

- První instalace OS se bez nějakého klasického monitoru asi neobejde.

- Spotřeba celého systému je vyšší oproti HD přehrávačům.

 

Tak souhrn informací máme hotový a já věřím, že svůj úsudek jste si udělali. Každému vyhovuje něco jiného, někdo chce jednoduchost, někdo vidí naopak krásu ve složitosti. Myslím, že tenhle nápad by se měl určitě zamlouvat fanouškům výpočetní techniky, kteří PC narvou téměř do každého rohu :)

 

Otázky k nápadu, námitky a klidně řešení vašeho obývacího pokoje pište (klidně i posílejte linky na fotky) pod článek. Díky Duran.

 

 

  |   Tags:   |   Autor: Duran_CZECH

Obrázek uživatele DAcAN

Pekny clanek, ale mohl jsi ho napsat tak o tyden driv, protoze jsem si koupil DVD prehravac. Doted jsem vsechno prehraval pres PC napojeny do videa, bohuzel video uz doslouzilo, takze jsem musel koupit DVD.
Jen je skoda, ze z tveho clanku presne nechapu co bych si mel vlastne koupit a na kolik me to cele vyjde, pises neco o 3000,-, ale to je jen za MB a CPU, pak jeste 500,-za DDR a neco za case, takze to cele vyjde cca tak na 4000,-? Nebo je potreba jeste neco?
Mozna by bylo dobre uvest nejaky konkretni priklad te zakladni desky (ktera je, jestli dobre chapu rovnou s cpu?), protoze kdybych si to ted chtel poridit, tak nevim co presne mam hledat a musel bych te obtezovat s dotazy :-)


Obrázek uživatele PetaCZ

Mám podobnou připomínku.
Já si to jsem schopný najít a už jsem se o to i zajímal, ale co takhle srovnat na kolik vyjde nejlevnější poskládaná varianta a na kolik vyjde HD se stejnými funkcemi. Tím myslím, aby to umělo třeba x264 a pod.

Jinak samozřejmě použití počítače je ještě lepší, dá se na to přes síť zálohovat, mít to jako domácí router (problém možná akorát budou 2 síťové karty) a určitě jsou i další možnosti. Takže pak je otázka, jestli do té ceny toho počítače počítat i cenu disku, když vlastně to je ve své podstatě externí HDD :-)

Ale jinak je to pěkný a někoho určitě inspirativní.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Jeslti tě správně chápu, tak myslíš PC který by zvládal x264 (?).

To vyjde na více peněz. Už jen pro to, že vyhodíš za GK (která HD zvládá) cca 1200,- jen tak.. to ještě nemluvím o zdroji apod. věcech, které jsou u miniMB součásti.

ALe což oto, to by ještě nevyšlo celé tak draze, horší je spotřeba normálních CPU (45W a + jen CPU), velikost case skříně a ten kravál při chlazení :)


Obrázek uživatele PetaCZ

A co teda to bude prehravat v HD kvalite? Blueray? Pak nechapu k cemu to je dobre a jak to muzes srovnavat s prehravacema, co prehravaji x264 a hlavne kde by na to vzali vykon.


Obrázek uživatele PetaCZ

Myslím, že to x264 v pohodě zvládne.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

x264 pokud vím běžná grafická karta nepřehraje, u ATi to přehraji až karty z řady HD (počínaje HD2400) a u nVIDIE myslím až řada 8000. Tohle mám na mysli.
U intel grafik nemá s tímto formátem problém až HD4500, GMA 950 kterou dává Intel k Atomu nestačí.


Obrázek uživatele PetaCZ

Přece když přehraje HD video, tak co je podle tebe HD video když ne x264?


Obrázek uživatele Duran_CZECH

No počkej, ty se bavíš o voze a já o koze... ANo, jistě že 9400 prostě stačí, však to je vlastně čip, který má ION v sobě.

EDIT - jeslti HD nebo x264, to je jedno, ba víme oco přece jde, je to prsotě formát videa ve ysokém rozlišení (720 a 1080 řádků)


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Když jsme dal obrázek u praktického příkladu, tak je na něm vložený hypertext který tě na daný produkt zavede.

Jinač přesnbě jak píšeš a jak jsme psal výše já, Deska obsahuje v sobě vše kromě DDR2 paměti a HDD (což je logické), Case už je na tobě jaký použiješ, něteří si to dávaji to skříni velikosti HiFi standard.

cele by to pak mělo vyjít něco kolem 6000,- cca (záleží ne kapacitě paměti, HDD a popř ceně skříně).

Co se tyče toho DVD, tak to se nikdy neztratí, ne ? :) Dneska přehrávač koupíáš kolem tisíce.


Obrázek uživatele PetaCZ

Nebo si můžeš koupit hotové řešení, ale to nemá dvoujádro.

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66240


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Taky super věc. HDMI to má, takže není co řešit.


Obrázek uživatele DAcAN

aha tak toho klikaciho obrazku jsem si nevsiml, mozna by bylo dobre dat treba slovo "Zotac" jako odkaz, pak bych si urcite vsiml..
jasne no, zapomnel jsem pricist ten HDD, ale tak me se teda zda 6000 za jen za "prehravac" docela moc..

ale jinak jde tedy cely ten clanek shrnout do toho, ze nam chces rict, ze mame filmy prehravat na PC, protoze to umi vic nez klasicke prehravace..
jenze oproti prehravaci to vyjde teda o hodne draz (ikdyz PC umi vic, ale to preci nemuzes srovnavat s prehravacem), ja treba ten muj prehravac koupil za 800,- a HDMI ma taky


Obrázek uživatele PetaCZ

Pochybuju ze umi x264, MVK a dalsi formaty ve vysokem rozliseni. Urcite nema HDD a pravdepodobne nema ani sitovku. Takze to vlastne nic neumi.


Obrázek uživatele DAcAN

ano tohle to sice neumi a je to prakticky jen DVD-romka s vystupem na TV/video/atd. ale je rozdil dat 700,- za prehravac nez 6000,- za "prehravac"...
netusim, k cemu potrebujes na TV poustet internetovy prohlizec, hry apod., tohle uz fakt musi delat jen nejaky psychopat...


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Dacanku, ty jsi ještě nikdy neviděl PC jako centrum zábavy v domácnosti ? :) Myslím takové té zábavy na internetu, muziky, filmů ? :) Však ten PC se dá normálně používat a když se chceš prostě mrknout na film, tak si zapneš TV na HDMI vstup a koukáš, nic víc :)

navíc, mám takový pocit že hned z kraje je psáno, že tohle řešení na bázi PC je pro více náročnější lidi :)


Obrázek uživatele PetaCZ

Nevím jak ty, ale já pravidelně koukám na zahraniční seriály a ty si na tom tvém DVD-ROMu za pár stovek nepřehraješ. Trochu dražší modely už aspoň budou přehrávat Xvid a DivX, ale pořád na nich nepřehraješ MKV a x264 (pokud máš HD televizi, tak se to hodí).

Připomíná mi to tu tvoji připomínku k 70ti minutovému tutoriálu. http://gamester.trustnet.cz/forum3/viewtopic.php?p=42099#p42099

Prostě když se tě to netýká a nemáš zájem, tak to aspoň nekritizuj. Je plno lidí, kterým to pomůže.


Obrázek uživatele DAcAN

vy to berete nejak vazne :-) ja to nemyslel zle, jen jsem naspal svuj nazor :-)

btw ten muj prehravac - XviD sice ve specifikaci neni, je tam psan jen DivX, ale zkousel jsem prave ty serialy v XviD a jelo to, takze pohoda...HD TV nemam, takze to jsem ani neresil, jinak to ma snad vse co muze mit, normalni cena je cca 2500,-


Obrázek uživatele PetaCZ

Jasný, někdo potřebuje jenom přehrávač. To PC je spíš dobré na kombinované použití. Třeba si na to můžeš ukládat snímky z bezpečnostní kamery, mít z toho "download" server, vzdálený síťový disk a podobně. Určitě se dá najít i mnoho jiných a praktických možností. Můžeš si tam dát Skype nebo nějaký VoIP software a volat "zadarmo".


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Jak píše Peťa, ty sis koupil jen prakticky DVD-ROMku s video a audio výstupem :)


Obrázek uživatele Sagara

Nechci rejpat, ale co jsem slyšel, tak IGP 9300 a 9400 od nVidie (ať už ION nebo nForce 730i/740i)má dost problémy se zahříváním a třeba desky od asusu se velmi často vracej protože ani nenabootujou - lépe řečeno, každou chvíli reset - teplota po 5-10min třeba i (nad) 90°C a co HD týče, tak to zase občas brzdí atom od intelu (ale prý to je spíš výjimka). Takže dyžtak dobře větraný case ;)
P.S: neříkám, že to mu sí být každá deska, ale prý to je celkem časté


Obrázek uživatele Duran_CZECH

To je docela možné, osobně Asus zrovna nemusím ale nebudu ho nikomu znechucovat. Co se tyče Atom procesoru, jak grafika přebírá video-zpracování obrazu, CPU se doslova fláká.


Obrázek uživatele PetaCZ

Na ASUS mi nesahej. Mam do nich uz asi 3. zakladni desku a nestezuju si. Ale tyhle mikropocitace jsou neco jinyho. Hlavne to akorat poskladaji z dilu od jinych vyrobcu.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Ale tak samozřejmě, deska samotná je něco jiného, ale já myslim třeba Asus NB apod. Ale cekověvzato, je to dneska všechno uplně jedno.

A jak píšeš, tyhle PC sestavy, to má Asus možna jen desku a to je všechno, CPU od intelu, GK od nVIDIE, HDD od nějakého jiného vyrobce a prostě všechno je od někoho jiného skoro.


Obrázek uživatele LeBaux

hm to ujde... sa divim ze na ten gamester chodi tak malo ludi ked tu davame taketo dobre clanky :(


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Jsme spíše uzavřená komunita, tak neni divu :) ale mi to nevadí a myslím že ostatním taky ne.

Jinač, dneska server pořad padá, nevíte co s ním je ? To asi na kuráži serveru taky moc nepřidá.


Obrázek uživatele PetaCZ

Třeba začnou. Budu muset poslat nějaký spam registrovaným uživatelům. Pokud byste tam chtěli něco připsat, tak dejte vědět. Napíšu tam, že máme dust2 only server a že jsou ankety a zajímavé články na webu.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Třeba by stačilo i stránku rozšířit o něco, něco né tka uplně z herního průmyslu.

Jako první + bych viděl vyhledavač googlu... pak bych byl schopný si nastavit gamester i jako domovskou stránku na NB.


Obrázek uživatele PetaCZ

Spis o nejaky unikatni vyhledavac. Nebylo by to slozite, ale co vyhledavat?


Obrázek uživatele Duran_CZECH

No já používám vyhledaváč skoro pořád, takže nouzi o "co vyhledávat" nemám :) ... samozřejmě někdy vyhledavam blbosti, někdy věci potřebné, prostě normální taskbar (nebo jak se to jmenuje) od googlu :)


Obrázek uživatele PetaCZ

Ja mel na mysli nejaky unikatni vyhledavac, co by vyhledaval napr. v clancich z nejakych jinych serveru.

   

PUBLIC: 6 / 16
de_dust2
217.112.171.103:27015 Připojit přes Steam
AIM: 0 / 10
aim_glocker
217.112.171.103:27016 Připojit přes Steam
Deathmatch: 0 / 20
de_dust2
217.112.171.103:27017 Připojit přes Steam
GunGame: 0 / 16
gg_sys_labyrinth
217.112.171.103:27019 Připojit přes Steam
AWP: 0 / 10
awp_india
217.112.171.103:27020 Připojit přes Steam
Paintball: 0 / 16
cs_paintball
217.112.171.103:27022 Připojit přes Steam
TeamSpeak 3: 1 / 512 ts3.gamester.cz:9987 Připojit na TeamSpeak 3 server
Internetové připojení serveru zabezpečuje společnost AVONET.
Servery jsou umístněny přímo na velkokapacitní lince ve Zlíně, čímž je zajištěna stabilita a rychlá odezva herních serverů.



RSS kanál

Syndikovat obsah

Doporučujeme


Facebook a Twitter

gamester je na facebooku

Follow gamester_cz on Twitter


Credits

Gamester.cz je český portál nejen o legendární hře Counter Strike.


Author: PetaCZ
Design: www.ondrejcarda.com
CMS: Drupal založený na Nitobe

© 2006 Gamester.cz
Jakékoliv kopírování obsahu webu včetně převzetí či šíření článků je bez souhlasu autorů zakázáno.