Gamester - counter strike portal


Podezřelé uživatele internetu ze stahování "nelegálním" způsobem, bude možné v evropské unii odstřihnout od internetu

07 Lis 2009

Stahuješ si filmy a hudbu zdarma z internetu? Evropská unie Ti zařídí, že si stáhneš leda tak kalhoty! S podobnými hesly vystoupili zástupci unijních států a Evropského parlamentu, při řešení balíku reforem pro telekomunikační sektor. Ve Francii zavedli možnost "odstřižení" uživatele bez rozhodnutí soudu. A co vymysleli kluci v EU?

Při projednávání tohoto balíčku padaly různé názory ze všech stran. Všichni se ale shodli na názoru, že je potřeba bojovat proti internetovému pirátsví. Tam ale taky shoda názorů končí. Každý měl jiný pohled na věc řešení a jednání s provinilci. Česká Republika patří mezi země, které přímé odpojení podezřelého bez soudního rozhodnutí nepodporují. Ne, že by nechtěla zasáhnout, ale chtěla by dát každému šanci se u soudu obhájit. Zamíchat názory zúčastněných se podařilo ochráncům lidských práv, když otevřeli požadavek se zaručením základního práva na přístup k síti.

Nelegální stahování videa a hudby z internetu vnímám jako problém, který je nutné do budoucna adekvátně postihovat. K odpojování lidí od internetu ale může docházet až po předložení odpovídajících důkazů. Podobně jako když porušíte dopravní předpisy, policie vám podle závažnosti provinění může zabavit řidičský průkaz a tím znemožnit řídit auto. U internetového pirátství to může fungovat stejně"  uvedl Pavel Zíma, ředitel portálu Seznam.cz

 

Názory se nakonec posbíraly tyto:

  • Kdo stahuje nelegálně data chráněná autorským právem, jedná protiprávně a měl by být trestán minimálně dočasným omezením přístupu na Internet.
  • Člověku nemůžete odepřít přístup na internet. Svět už je Internetem prolezlý a není možné v mnoha odvětvích pracovat bez možnosti být online.
  • Při závažnějším porušení autorských práv by mohlo dojít k "odstřihnutí" uživatele, měl by ale dostat možnost se hájit.
  • Nejde o základní lidská práva na internet. Naopak se vlády chtějí vměšovat do soukromoprávního sektoru a rušit smlouvy mezi poskytovatelem a uživatelem. Nejde o nic jiného než cenzuru, kde nám někdo říká co můžeme a co ne.

 

Jaký je Váš názor na tuto problematiku? Shoduje se s názory výše?

 

 

  |     |   Autor: Duska

Obrázek uživatele Anonym

blbost megadownloadery ktere pracuji na premium uctech jako rapidshare atd to muzou zabalit :-D


Obrázek uživatele 4154

Nekde jsem cetl ze na to zase doplati jen lide kteri si stahnou sem tam neco jen pro vlastni potrebu a ty co to stahuji ve velkym nikdy nenajdou, protoze jsou sikovni a muzou se nak pripojovat pres cizi IP :o


Obrázek uživatele Anonym

ještě by mě zajímalo jak mám zjistit zda to co stahuji je legální nebo ne, každý nemůže být znalec hudby, filmů a softwaru aby věděl co je šiřitelné zdarma a co ne


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Za 1, neznalost neomlouvá, to je klasická věta, kterou by měl znát každý.

Jinač nelegální je každé šíření a sdílení, stahovat se do určité míry smí např komprimované formáty filmů a hudby, ale nesmí se šířit (takže stahování přes P2P je už trestné)


Obrázek uživatele Anonym

to že lidi nesmí šířit hudbu a filmy je nesmysl, to by bylo omezování osobní svobody, nemohly by se třeba šířit amatérské filmy, některé kapely rovněž poskytují svou tvorbu zdarma k dispozici, například Pražská pálená od Nohavici byla určena k šíření mezi uživateli

zákaz P2P sítí je omezování šíření open source programů, a třeba hra Americas army je pokud si nepletu šířena hlavně po P2P sítích, nebo aspoň když se ji stahoval tak P2P byla preferována

podle mě tohle není úplně legální cesta jak omezit počítačové pirátství


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Ty si pleteš pojem a průjem...

Nelegálním šířením filmů se rozumí, že jde o filmy, které maji vyhrazené licenční práva a věř, že všechny velké společnosti si tohle vyhrazují. A amateřině tady řeč není, ta nikoho nezajímá. A s hudbou to je stejné, co si doma natočíš v garáži, dej si tomu licenční podmínky jaké chceš, to co vydá nějaké vydavatelství či společnost, tak jejich podmínky musíš respektovat.

P2P - taktéž, nevíš o čem je řeč, jestli na P2P sdílíš své fotky, svoji tvorbu, nebo třeba freeware, nic nelegalního neděláš. Viz výš.


Obrázek uživatele Anonym

ja reagoval na tvůj příspěvek kde si psal že nelegální je jakékoli stahování a sdílení dat


Obrázek uživatele Duran_CZECH

omg, tak já se bavím samozřejmě o všech typech dat, které se prodávají samozřejmě, o tom co má kdo vlastního, to opravdu nikoho nezajímá a většinou se to do světa nedostane.


Obrázek uživatele PetaCZ

Se někomu napíchnu na Wi-Fi a on bude odpojen. LOL


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Můj názor je takový masový, odříznout lidi od netu je blbost, to 1)

za 2) Lidi si vždycky najdou cestu, jak stahovat, když zakážou stahování přes P2P, bude tu pořad do velké míry legální warez fórum, které nic nestahuje, nesdílí, pouze se odkazuje.

A zakázat stahovat z Rapidshare a podobných velkých úložišť je taky blbost, protože fakt je ten, že lidí tam UPují vše, ne jen warez. - ano je možnost mazat nelegální obsah, ale už jsem se hodněkrát setkal, že někdo např hru rozkouskoval na X části, které se jmenovaly "foto_z_dovolene" .. takže s tím asi nic neudělají, protože pochybuji, že správci mají čas kontrolovat takovou spoustu souboru, jeslti se pod tím náhodou nenachází v RARu nějaký warez.

a za 3) Chci vidět, jak tohle budou celé realizovat, nemyslím technologicky, myslím smluvně.


Obrázek uživatele NULAms

tak a budem muset tady z tohoto udělat steam server :-)


Obrázek uživatele gemkio

:D :D jinac dotaz dyt stahuju film v avi formatu primo je to trestny, ale jakmile je v raru je to legalni?? ja se o tohle nikdy nezajimal...ale nekde sem slysel ze stahovat hudbu a film pro vlastni potrebu je legalni, kdezto software se nesmi vubec tak jak to teda je?


Obrázek uživatele Anonym

po zakoupeni muzes udelat 1 kopii originalu pro vlastni potrebu a sechno co stahujes at uz ve formatu avi nebo rar je trestne jestli se nato stahujou autorske prava


Obrázek uživatele PetaCZ

Rusmane nemas pravdu.

Stahovat audio-vizualni dila je legalni.
Nesmis je akorat sdilet.

Software je nelegalni i stahovat.

Ale cele je to blbost, proc bych to nemohl stahnout.
Zakon porusim az kdyz to pouzivam.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Tak tak... ale ještě jak se ptal Gemki, nevím jak to je s tím, když třeba stáhneš soft, který je rozkouskovaný na X rarů. To podle mě nelegální není, ale jak ho splácáš dokupy a rozbalíš, tak už to asi zas je neleganí.


Obrázek uživatele PetaCZ

Nevím no, podle mě mi nic nemůžou udělat za to, že mám na disku instalačku nějakého programu.

Podle mě ho musím používat. Teď mě nanapadá žádné přirovnání. Ale to, že mám na disku instalaci nic přece neznamená.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Jak se to vezme, tohle se může hodně lišit podmínkami jako takovýma. Některý výrobce třeba zakáže i tohle, některý až čistě použití. No zkrátka, oni ví, proč se soft nemůže tahat, bývá totiž pravidlem, že je to ta nejdražší věc na PC vůbec.


Obrázek uživatele PetaCZ

Podle mě je to blbost. Nemůžu nic porušit tím, že mám na počítači nějaký soubor.

To je něco podobného jako by někdo u mě zaparkoval na zahradě auto a řekl, že jsem ho ukradl, přitom jsem na něj ani nesáhl.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

No to je pravda a pěkný příklad, horší jak by ti dokázali, že si to auto ukradl ty a zaparkoval sis ho na své zahradě ty, byť v něm nejezdíš.

EDIT - a teď ještě otázka, jeslti za data na PC odpovídá majitel, takže ikdyby to stáhl někdo jiný, majitel má problém (což je takhle u firem určitě), a nebo ti to zkrátka nedosvědčí, že si to ukradl ty.


Obrázek uživatele jay

To je otázka, na kterou asi nikde nedostaneš jednoznačnou odpověď, autorské právo je jedno z nejzmatenějších. Jednoznačné odpovědi nenabízí ani doktrína a ani judikatura. Jde asi o to, že když stáhneš software, předpokládá se jeho použití a jelikož není nikde "volně" přístupný (jako např. filmy se vysílají v televizi, písničky v rádiu a za to se samozřejmě platí, poplatky za tv a rozhlas, za rekordéry, platí tv stanice a rádia) je jeho stáhnutí zakázané.

Nicméně si myslím, že tohle opatření už dost zavání fašismem, je to obrovský zásah do soukromých práv osob. Chápal bych to jako alternativu k trestu odnětí svobody nebo peněžitému trestu, ale vždy na základě trestního rozsudku. Oni ale počítají s tím, že o tom budou rozhodovat úředníci a bude jen dáno právo se hájit po vynesení rozhodnutí. To je absolutní nesmysl, to snad za chvíli budou i vyvlatnění nebo o ukládáni trestů rozhodovat nějací mimoni na kdejakém úřadě... Navíc jestli to dostane do ruky OSA, bude do měsíce třičtvrtě lidí v republice bez internetu :D

Taky by mě zajímalo, co přijde dál, budou nám odpojovat a zabavovat mobilní telefony, když si budeme říkat, jak dopadl film v kině nebo konec nějaké knížky? Nová dimenze absurdity.


Obrázek uživatele SubaruManCZE

Vím že je to už třošku starý způsob ale je nahrávání na video kazety trestný? :D jestli jo tak proc se takovýhle vymoženosti vůbec dělají? jinak já bych postihoval uploudery a server jako rapidshare ti z toho mají jediný profit. někdo kdo si to stáhne a koukne se na to etn film 2x za rok tak v televizi to nedávají a tak se chce na svůj film podívat častěji :D


Obrázek uživatele 4154

Rapidshare dostal uz jednou pokutu nekolik milionu eur zato ze tam mely uploadnuty veci ktery tam nemeli co delat.
Kazety se delaj na to ze lidi krome filmu natacej i domaci videa a podobne..Nebo si koupis originalni kazetu a udelas si kopii to taky neni zakazany pokud ju neprodas dal :o


Obrázek uživatele PetaCZ

Muzes si i nahravat veci z televize. Ale nesmis to nikomu pujcovat.

Ale takovyhle kraviny nikdo neresi. Pokud na tom nevydelavas nebo to neprovozujes ve velkem, tak je to kazdemu jednou.


Obrázek uživatele SubaruManCZE

Takže když si budu stahovat jenom sám pro sebe a nebudu mít na tom žádný profit (vyjma ceny originálního produktu) tak jsem v bezpečí jo?


Obrázek uživatele PetaCZ

V podstatě ano. Nesmíš to ale sdílet. Pak jsi relativně v bezpečí.


Obrázek uživatele jelen

Je to blbosť, to je pravda... Všetko by najradšej scenzúrovali, zakázali a natlačili nám do hláv to čo potrebujú oni.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

-> reklamy


Obrázek uživatele gemkio

tak jako software stejne netaham (krom w7 :) ))
a myslim,ze kdyz si stahnu film (serial) kouknu na nej a pak ho stejne smazu tak proc by me hned odpojovali?kdyz mi to nenajdou na HD tak si myslim ze je blbost hned za t o odpojovat....a cesi jsou nejvychcanejsi narod, takze stejne vzdy pridou na to jak co ochcat tot muj nazor


Obrázek uživatele juhelak

me hlavne neprijde realny aby to nejak monitorovali..pac staci kdyz se kuknu kolik dat se stahne za jeden den an hellsharu..:) navic kdo krom firem ma pocitac kde ma vsechno legálně..ja mam jedinej legalni program steam a pak mozna ovladače :D
oni max budou dohledavat velky ryby..typky co stahujou desítky giga denne..to se objevit da..
jinak at zijou piráti:)


Obrázek uživatele Duran_CZECH

S těma ovladačema si mě dostal no :-D

ALe víš co, monitorovat se to dá... třeba takové torrenty a jiné P2P z pravidla pracují na vyšším portu než 1000, a to je jeden z nejjednodušších způsobu, prostě si kontrolovat, jak a kdo přenáší (a hlavně kolik) dat na vyšších portech.


Obrázek uživatele DAcAN

ale furt muzou sledovat jen IP, ne? takze kdyz zapinam utorent jen ve skole, tak jsem v pohode, ze? :-D


Obrázek uživatele Duran_CZECH

No v těch školách, po tom dneska dost jdou, protože ví, že studenti zneužívají rychlé konektivity na kolejích atd...

ale jinaě nevím, asi to bude podle toho IPčka, je dost třeba možné, že u sdílené IP to bude větší problém dotyčného vyhledat.


Obrázek uživatele ^bEnQo

Nj... na nasej skole je to prisne zakazane... v kazdej PC triede je napis: zakaz stahovania Torrentov alebo cez P2P.. ak sa to porusi, skola bude odpojena on Internetu...:D

   

PUBLIC: 6 / 16
de_dust2
217.112.171.103:27015 Připojit přes Steam
AIM: 0 / 10
cs_deathmatch
217.112.171.103:27016 Připojit přes Steam
Deathmatch: 0 / 20
de_dust2
217.112.171.103:27017 Připojit přes Steam
GunGame: 0 / 16
gg_fy_deagle_dustworld2
217.112.171.103:27019 Připojit přes Steam
AWP: 0 / 10
sniperwar2
217.112.171.103:27020 Připojit přes Steam
Paintball: 0 / 16
cs_paintball
217.112.171.103:27022 Připojit přes Steam
TeamSpeak 3: 19 / 512 ts3.gamester.cz:9987 Připojit na TeamSpeak 3 server
Internetové připojení serveru zabezpečuje společnost AVONET.
Servery jsou umístněny přímo na velkokapacitní lince ve Zlíně, čímž je zajištěna stabilita a rychlá odezva herních serverů.



RSS kanál

Syndikovat obsah

Doporučujeme


Facebook a Twitter

gamester je na facebooku

Follow gamester_cz on Twitter


Credits

Gamester.cz je český portál nejen o legendární hře Counter Strike.


Author: PetaCZ
Design: www.ondrejcarda.com
CMS: Drupal založený na Nitobe

© 2006 Gamester.cz
Jakékoliv kopírování obsahu webu včetně převzetí či šíření článků je bez souhlasu autorů zakázáno.