Gamester - counter strike portal


Nechť je zvuk šitý na míru

20 Čer 2009

 

 

Tento článek o audio vybavení vašich pokojů a domácností Vás obohatí nejen v tom, že budete vědět, jaké reproduktory si koupit k domácímu kinu, nebo jaké sluchátka jsou pro Vás ty pravé, ale přiblížím Vám i terminologii a jednotlivé části těchto technických vymožeností.

Podíváme se i podrobněji na technickou stránku audio systému, a na důležité faktory, nakteré byste měli brát ohled například při výběru ozvučení. Co by měly kvalitní systémsplňovat a co je naopak pouhým reklamním tahákem na letáčku.

 

 

Na úvod trocha teorie:

 
Reproduktory jsou elektroakustické měniče, které mají za úkol přeměnit časově proměnný el. signál na akustický tlak (zvuk).
 
Pro nás, běžné posluchače jsou stavěny reproduktory, které se označují jako přímo vyzařující (membrána je přímo vázána s vnějším prostředím). Dnes se tyhle reproduktory dělí na 3 základní typy (basový, středový, výškový), každý individuální typ reproduktoru má za úkol vykreslit část frekvenčního pásma, které je schopno lidské ucho slyšet (teoreticky se uvádí od cca 20Hz až do 20KHz).
 
Stavba reproduktorů:
Drtivá většina reproduktorů se skládá z koše, membrány, cívky a poměrně silného magnetu.
Všechny tyto součásti ovlivňují typ a tím i zvuk daného reproduktoru. (Např. membrána basových reproduktorů je většinou zavěšena ještě na nějakém pružném materiálu aby její výchylka mohla být co možná největší.) Naopak u reproduktoru výškového není potřeba mít závěs na membráně, protože zde jsou impulsy za sekundu řádově v tisících a tak se teoreticky žádný fyzický okem viditelný pohyb nekoná.
Tohle jsou jen příklady toho, jak se od sebe dané typy reproduktoru liší, jestli někoho tato problematika zajímá, tak můžu o tom napsat více.
 
 
Do jaké skupiny poslouchačů patříte?
 
Tohle je určitě jedná z nejdůležitějších věcí vlastně všeho. Lidi jsou různí a taktéž jsou různé jejich schopnosti vnímat tóny. Jednoduše, někdo je náročný a někdo nenáročný. Jestli se řadíte mezi uživatele, kteří rádi poslouchají hudbu na miniaturních reproduktorech od např. Notebooku, tak věci níže vás vlastně už ani zajímat nemusí – tohle z Vás dělá nenáročného posluchače a je Vám vlastně jedno, jestli posloucháte hifi nebo vietnamské rádio, hlavně že to hraje.
 
Naopak, jestli se řadíte mezi aktivnější poslouchače a jen tak nějaký zvuk Vás neoslní, čtěte dále
   
 
Co by nás tedy mělo zajímat při výběru reproduktoru a reprobeden?
 
Zde vám popíšu hodně stručně to, na co byste při výběru reproduktorů neměli zapomínat, tedy nějaké hlavní parametry, zkušenosti a hlavně při výběru logicky myslet.
 
1.
Jako první věc, kterou bych Vám poradil je asi to, že byste se měli sami sebe ptát, co vlastně jste za poslouchače. Jestli jste Technař, kterému jde jen o silné basy a velkou hlasitost nebo jestli jste naopak klasik a milujete kvalitní přenos harmonické hudby. Ono se tohle totiž zdá, ale když se nad tím pozastavíte a zvážíte, do jaké skupiny padáte, tak Vám to může ušetřit poměrně slušnou částku.
 
Tedy, jestli jste technař a chcete koupit něco co „duní“ a jakž takž hraje na tom všechno a samozřejmě za co nejmíň peněz, být Vámi – odkážu se na nějaké reprosoustavy k PC. Ty totiž nejčastěji lákají extra BASS systémem pomoci subwooferu apod. věci, které vám „rozhýbou“ zdi.
 
Jestli jste naopak klasik, chcete kvalitní a věrnou reprodukci vaší oblíbené sklady, ohledněte se spíše po reprobednách např. regálových nebo sloupových (ať už 2. nebo 3. pásmových). Samozřejmě taky musíte k reprobednám pořídit i příslušný zesilovač. Rozhodně je blbost si koupit reprobedny za 30 000,- a k nim zesilovač za 6000,- (špatně to hrát nebude, ale ten potenciál reprobeden moc nevyužijete). Všeobecně se ale říká, že je lepší mít kvalitnější bedny a k nim trošku horší zesilovač než naopak. Tzn. mít například reproduktory za 20 000,- a k nim zesilovač za 15 000,-.
 
 
 
 
 
 
2.
Další věc, na kterou byste neměli zapomínat, je akustika. Akustika není to, že u reprobeden sprásknete 6 desek k sobě, vyřežete otvor pro reproduktor a přišroubujete ho tam. Akustika je věda, věda, která tuhle problematiku už zkoumá hezkých pár desítek let. Zde se znovu odkazuji k předešlému textu, jestli jste technař, nemusí vás tohle nijak trápit, basy se šíří všemi směry. Jestli jste ale „audiofil“ a chcete reprobedny opravdu šité na míru, tak už to není taková sranda. Mám zkušenosti s tím, že když se vybírají kvalitní reprobedny, tak je zapotřebí u prodejce předat i návrh místnosti, kde je chcete osadit. Je na to dost vzorců a vše se propočítá tak, aby Vám to hrálo opravdu co možná nejlépe.
 
3.
Ještě než se dostaneme k parametrům. Používejte při výběru rozum, nenechte se oblafnout prodejci v supermarketech, velkýma nálepkami XXX Wattu apod. Chci tedy naznačit to, že fyzika zde hraje pořad roli, ať chcete nebo ne. Takže nějaké základní věci byste určitě zohledňovat měli.
 
hmotnost – určitě důležitá věc, dneska už ale těžko odhadnutelná protože výrobci (ti méně kvalitní) jsou schopni do reprobedny narvat závaží, aby reprobedna nabyla lepšího dojmu při „potěžkání“. Každopádně, když si ověříte hmotnost magnetu reproduktoru (např. v katalogu) tak samozřejmě čím více, tím lépe – silnější magnet = silnější pole.
 
rozměry – další věc, já tvrdím – co je malé, to mě nemůže okouzlit. A fakt je ten, že ještě jsem se nesetkal s ničím, co by mě z tohoto názoru vyvedlo. Ano, jsou reproduktory, které jsou malé, a přesto hrají docela dobře, ale rozhodně ne high-endově.
Tzn., když uvidíte membránu o velikosti pomeranče, no tak už to asi samo o sobě něco vypovídá. (tohle samozřejmě neplatí u výškových reproduktorů). Taktéž velikost resp. objem reprobedny, čím větší, tím by měla (a zároveň říkám slovíčko MĚLA) být propracovanější akustická stránka.
 
Dílenské zpracování – tohle je taky ostatně velmi důležité, nevím co k tomu víc psát, prostě si představte, že z bedny někde vyčnívá tříška, není dobře slepená jedna deska s druhou apod. Tohle jednoznačně neudělá dobré jméno výrobci.
 
Posledně tady patří snad vzhled – na ten ale já nehraju. ;-) Většinou právě bývá fakt ten, že co je méně pěkné tak hraje božsky. Naopak ty naleštěné černé plasťáčky např. od LG stoji po zvukové strance za velký prd.
 
 
 
Nautilus od Výrobce B & W
 
 
 
Důležité parametry:
 
Zde si vypíšeme asi ty nejhlavnější parametry reproduktoru a sluchátek, tohle je většinou to, co náš zvuk ovlivní. Každopádně, pozor na to, ne každý uvádí pravdivé hodnoty.
 
- Výkon: ten se dneska dělí na hudební (RMS) a špičkový (P.M.P.O.).
Rozdíl je jasný, hudební výkon (RMS) udává, jakým výkonem můžeme trvale zatěžovat cívku reproduktorů, aniž by se poškodila. Naopak špičkový výkon (PMPO) udává, jaká maximální špička napětí a proudu (U*I = výkon) může na cívce nastat a projít. Tohle je ovšem záležitost pár sekund ani to ne.
Dá se říct, že tato hodnota je na nic, používají to jen podvodníčci typu Genius apod. Protože PMPO má většinou velké čísla, ale nevypovídá nic, protože takhle reproduktory nikdy zatížit nemůžete (možná poprvé a naposled). Tak na to dávejte pozor 
 
 
 
 
- Frekvenční rozsah: ten by měl být každému docela jasný, jednoduše rozsah, ve kterém je schopný reproduktor hrát bez minimálního útlumu. Samozřejmě je to dané typem reproduktorů. Basové většinu dokážou vykreslit od 30Hz až k cca 3500Hz. Středové se často pohybují v pásmu 700 – 12 000Hz a výškové od 4000 – 20 000Hz. Když se na to mrknete tak vás určitě zaujme to, proč je tam taková velká rezerva. Je to zkrátka proto, že pásmo 30–16 000Hz dokáže vykreslit výškový reproduktor s basovým. (tzn., basový začíná na 30 a končí na 3500Hz, výškový na něj navazuje od 4000Hz a končí někde u např. 20 000Hz.) Tohle samozřejmě ale není všechno, je taky potřeba něco, co dané pásma rozdělí (nač posílat do basového reproduktoru tóny o vysoké frekvenci? (tohle se dá považovat za ruch a nechtěný binec). K tomu nám slouží frekvenční filtry neboli výhybky. Ty se dělí na pasivní a aktivní. Pasivní jsou složeny ze součástek kondenzátor, cívka, rezistor, tento obvod není třeba napájet, prostě a jednoduše se připojí na vodiče mezi zesilovačem a reproduktorem a on už sám začne frekvence filtrovat a posílat kam má. Aktivní vyhýbky obsahují nějaký aktivní prvek, který je potřeba napájet samostatně(např. tranzistory).
 
Kdyby chtěl někdo znát podrobnější funkci výhybek, tak stačí mrknout na jednoduché obvody RLC (např. Integrační a derivační článek). Nebo mi napište a já to vysvětlím i s nějakým obrázkem.
 
 
Graf frekv.char. (osa x = frekvence [f], osa y = zisk [dB] )
Zde jde vidět, že nízké tóny reprosoustava nezvládá.
 
 
 
- Impedance: důležitý parametr a hned vysvětlím proč. Z hlediska elektrotechniky je impedance zdánlivý odpor (u nás cívky – tou prochází proud). Proč zdánlivý? Protože při stejnosměrném napětí je odpor neměnný, ale při střídavém se už mění a dost razantně.
 
Tento parametr je důležitý hned ze dvou důvodů. Impedance reproduktoru by měla být stejná jako výstupní impedance zesilovače pro maximální přenos výkonu. Tomu říkáme impedanční přizpůsobení. Další věc je ta, že kdybyste měli např. impedanci reproduktoru menší než je jmenovitá hodnota impedance na výstupu zesilovače, můžete jednoduše zesilovač zničit. (např. – zesilovač potřebuje na výstupu minimální zátěž 4Ohmy, vy ale dáte reproduktor, který má např. Ohmy jen 2, tzn., že je to už skoro stejné jako byste vzali a dva vodiče z výstupu zesilovače k sobě spojili (zkrat).
Naopak – když je impedance reproduktoru větší než zesilovače, nic se neděje, akorát ze zesilovače dostanete menší výkon (dáte na něj větší zátěž).
 
- Citlivost: tohle je věc spíše už samotných reproduktoru či sluchátek (menších reproduktoru). Parametr udává, kolik výkonu (spíše hlasitosti v dB) je reproduktor schopen vyzářit při 1W (RMS) ve vzdálenosti 1m od reproduktoru. Výškové reproduktory mívají větší citlivost než basové, ale naopak basové reproduktory můžete více zatížit. Takže hlasitost všech reproduktorů by měla být uzpůsobená tak, aby byla co nejvíce vyrovnaná.
 
- Materiály: Jedna z posledních věcí, která mě tak napadá jako poměrně důležitá. U reproduktoru bychom měli taky koukat na to, z jakého materiálu je membrána reproduktoru vyrobena. Dneska se běžně používají 2 typy – tvrzený papír a u dražších kevlar. Kevlar jistě všichni znáte, je to hodně pevná látka a v tenkém množství (což pro membránu stačí) docela lehká. Tento typ membrány se používá u dražších basových a středových reproduktoru, materiál je svou pevností lépe schopný „rozkývat“ částice vzduchu. Tvrzený papír je běžně používaný u všech typu reproduktoru. Je to takový kompromis mezi poměrem cena/výkon. Nicméně reproduktory výškové bych spíše volil kalotové. Ty mají dle mého názoru lepší vykreslení vyšších tónu.
 
Další je materiál, ve kterém jsou samotné reproduktory zapasované, tzn. Z čeho reprobedna vlastně je. Znovu – u levnějších reprosoustav je to většinou plast. Ten moc dobré akustické vlastnosti nemá a už vůbec ne když je jeho tloušťka tak mizerná. Zvuk je z něj takový ponurý, neokouzlující, nevěrný.
U těch obstojnějších reprosoustav už je použitá dřevotříska – ta hraje lépe, ale zase podle toho jak je vyrobená. U levných Geniusů, které se pyšní dřevem je to spíše k smíchu. Desky jsou sice z dřeva či dřevotřísky, ale absolutně nejsou vyrobeny pro nějak daný typ Reproduktorů. Nazval bych to jen jako nějaký podstavec, ve kterém jsou reproduktory umístěné.
 
U klasických regálových a sloupových reprobeden už je dřevo samozřejmě uzpůsobenější, je tam přepočítaný objem a k tomu jsou příslušné reproduktory. Není dneska nic zvláštního, když mají reprobedny uvnitř rozdělené komory pro každý reproduktor (aby se vzájemně neovlivňovaly tlakem vyzařujícím do vnitřního prostoru reprobedny). Taky tloušťka je větší a celkově je reprobedna masivnější.
 
 
 
 
 
 
Zapojení reproduktorů: Tohle snad dokáže každý. Ale pro připomenutí, reproduktor a resp. jeho cívka se připojuje na 2 vodiče, kladný a záporný. Tahle polarita je u reproduktoru většinou nějak zvýrazněna. Např. červenou barvou u svorky kladné polarity. Na straně zesilovače to bývá taktéž rozlišeno barevně (červená plus, černá zem, která je pro všechny reproduktory připojené na jednom zesilovači stejná). Když se spletete a dáte špatně polaritu, nic šatného by se stát nemělo, ale na zvuku to poznáte, hlavně u nízkých tónu které budou znít strašně lichým zvukem. Je třeba tedy polaritu přehodit správně (červený na červenou, černý na černou) – > tomu říkáme přefázování.
 
 
Samozřejmě jsou i další faktory, podle kterých se odborníci při výběru řídí. Tyto ale dostačují pro většinu běžných poslouchačů včetně těch, co si na zvuku potrpí. 
 
 
na závěr – doufám, že se Vám tenhle popis líbil. Je mi jasné, že člověk, který technice neholduje, tak všechno nepochopí. Tento článek jsem psal hlavně proto, abyste si z něj odnesli něco, co se Vám bude hodit při výběru nových či starších reprosestav a sluchátek.
 
 
 
Jakékoliv dotazy směřujte pod článek. Prosím, článek nikde nevystavujte, jsou to moje názory, moje zkušenosti a moje znalosti . PS: Děkuji Duškovi a Peťovi za rady a úpravu.
  |   Tags:   |   Autor: Duran_CZECH

Obrázek uživatele ErrK

NICE Duranku pěkné počteníčko :)


Obrázek uživatele LeBaux

nedavam to, na jeden raz je toho moc :D


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Je to clanek - proto ta delka. Kdybych psal informacni zpravu, bylo by to samozrejme kratsi. Copak nikde nectete dlouhe sobotni clanky ? At uz informativni nebo nejake na stylu uvahy :)


Obrázek uživatele gemkio

na me moc podrobné ale opravdu pěkný článek


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Diky. Je to psano obecne podrobne :-D takze z kazdeho trosku :) Myslim ze je to idealni cteni k vecernimu posezeni u PC s kavickou na stole.


Obrázek uživatele DAcAN

duranku, zda se me to byt na "novinku" az moc dlouhe, popravde nemam chut to ani cist..

asi takhle: rad si prectu neco noveho, rad se neco dozvim treba i o necem o co se az tak nezajimam nebo me treba ani nebavi, ale chci si to precist v rychlosti, tudiz neco kratkeho co dava hodne informaci, kdyz uz si chci precist neco opravdu podrobne, tak klidne at je to na dve A4, ale to bych na tento pripad nevidel..

neber si to spatne, az bude cas tak si to urcite prectu, ale pro priste bych mel vetsi chut si to precist minimalne o polovinu kratsi...


Obrázek uživatele Anonym

Moooc dlouhé, na to nemám sorry Duránku...


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Okej beru v potaz hoši - nicméně, můžu vám poradit, jeslti vás tajimaji jen parametry, tak si prostě přečtěte jen to. Btw Dacánku, ty ses mě u taky ptal na pár těchto věci, tak tady máš cely článek, příště až budeš hledat něco ohledně repro, myslím, že to zde určitě najdeš :)

a btw, nepleťte si novinky a články, to je nebe a dudy ;-)

příklad novinky:

http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/142...

příklad článku:

http://pctuning.tyden.cz/multimedia/16-elektronika/14208-uvaha-o-pocitac...


Obrázek uživatele Anonym

Nechápu, naco uvádíš příklady v cenách(navíc nám lidem moc vysokých), proč bereš do úst značky (přeci to nemá být nějaká recenze nebo reklama), proč tu rozebíráš zbytečnosti, který se dočteš možná tak v technické dokumentaci a vůbec nechápu tu délku. Četl jsem tak 50% (stylem řádek-nic-řádek-nic..)


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Naturale naturale, já jsem nenapsak, že je povinné aby si tento článek četl omg :-D když se ti nelibí tak ho nečti ne ? Ty jsi inteligent teda.

V cenách vysokých možna pro tebe, člověk pracujicí si na něco takového vydělá a i student z brigád, to že ty jsi fracek co hovno dokázal a umí jen kritizovat, za to si mlžeš sám. Pro člověka co už takové peníze do něčeho takového vrazí je dobré, aby věděl jak vybrat a hlavně podle čeho. (pro takového je článek).

Pro tebe to není, ty si šetří na Geniusky a možná (až vyrosteš) tak si něco takového lepšího do obyváku pořídíš, ikdyž o tom silně pochybuju, protože člověka jako ty nikdo v zaměstání nesnese ;-)

Co se tyče reklamy tak to s tebou vůbec nesouhlasím. Uvadím akorat největší podvodníky (Genius apod značky) a pak tam je obrázek velmi ale velmi kvalitních nautilusu.
Nevím proč děláš pořad ze sebe blbce, reklama zní trošku jinač, já žádnou značku nenadsazuju nad druhou, akorat varuju před jistýma rádoby podvodníkama.


Obrázek uživatele Anonym

Velmi ale velmi kvalitních nautilusů??? SE PODÍVEJ JAK VYPADAJÍ, TO KVALITNÍ BÝT NEMŮŽE! Hlavně že pomlouváš LG ty profesionále.
Až vyrostu tak si pořídím radši psa než reprosoustavy, který nemůžu využít a nic mi nedají. 50 tisíc za repro se zesilovačem?? Tak kdo se hlásí a jde si to koupit?
A nenadsazuješ značku?? NE?? "naleštěné černé plasťáčky např. od LG stoji po zvukové strance za velký prd" ale naleštěné černé plasťáčky od BW jsou "velmi ale velmi kvalitní".


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Jenom ukazuješ na svoji neznalost :-D Jis ješt ědítě a věřím, že tyhle částky jsou pro tebe vesmirné. Houby si slyšel, na prd sis šáhl, hovno sis odzkoušel, hovno si viděl (to z obrázku nepočítám) ale myslíš že víš vše nejlépe. Jen tak dál, lidi tě budou milovat :-D


Obrázek uživatele Anonym

Já vím dobře oč se jedná. Akorát každej, kdo neví, co to je zač a dá na debila, tak si bude myslet že je to shit. Design > hudba. A zvlášť kdyby to mělo být do obýváku, tak nejde o extra výkon nebo kvalitu zvuku. To si nech pro sebe.
Jinak čekám, co za šetřilka napíše, že si jde koupit (nebo třeba už koupil) repro se zesilovačem za desítky tisíc do obýváku.
A jedinej, kdo si myslí, že ví vše nejlíp, jsi TY. Nikdo snad nečetl ten tvůj rádoby článek od začátku až do konce a už vůbec nikdo se jím nebude řídit. ->Nevěřím tomu, že pro někoho byl přínosem víc než "Flashovka týdne".

A u toho tvýho příkladovýho článku najdeš třeba OBSAH. To tě taky mohlo napadnout.


Obrázek uživatele Bajt

Ty jeden zasranej čuráku, drž tu svou nevymáchanou tlamu, než ti po ní někdo dá! Duranovi dal tento článek dost práce a precizně v něm shrnul veškeré základní informace ohledně zvuku a reprobeden obecně. Jseš normální ubožák, zajebané dítě ze základky, které nemá na tomto serveru co pohledávat. Já se problematikou reprobeden zajímal od toho věku, ve kterém jsi teď ty a vím, co je to za vědu.

Toto není technický článek. Toto je naprostý základ vědění o zvuku (a to opravdu jen základ). Zajdi si třeba na dexon.cz nebo audioweb.cz a projdi si to celé. Z toho ti hlava brát rozhodně nebude, co se tam všechno dozvíš. Ty bys měl držet hubu a být schoulený v koutku. Protože Duran si s tím dal práce jak svině, aby udělal výcuc z xxx stránkových dokumentů.

Jako vyštudovaný elektroprumkař, který se o to dříve dost zajímal, musím Duranovi udělit velkou pochvalu. Je to čtivé, hlavně je to pravdivé a zajímavé. To, že to tvůj mozek Diesle nedokáže skousnout, za to nikdo nemůže. A pokud ti to tak strašně vadí, nereaguj a běž se vybrečet k mamince!


Obrázek uživatele gemkio

moc pěkné bajte :D :D btw například já ten článek četl celej...a je opravdu zajímavej...
jo a nenapadlo už někoho dát mu ban na stránkách? beztak tu jen každého sere...


Obrázek uživatele PetaCZ

No comment, takovou sracku jsem dlouho necetl. Ty poznas podle vzhledu jak to hraje?


Obrázek uživatele Anonym

Komentuješ moji ironickou poznámku nebo "Většinou právě bývá fakt ten, že co je méně pěkné tak hraje božsky."?


Obrázek uživatele dw4rF_cz

Souhlas s bajtem. Článek sem čet, od začátku do konce a mně osobně se dost líbí. O dost věcech z něj mám tak nějak ponětí, ale stejně jsem se dozvěděl pár věcí nových (to spíš díky tomu že se o takové věci díky basovce tak trochu okrajově zajímám).

A Naturale, jsi obyčejný kokot. Zdrbat práci druhých, to umíš. Mylsím že je to dobře napsaný, a má to vypovídací hodnotu. A třeba já osobně jsem ochoten do takových věcí investovat. ted na ně sice nemám, ale jen proto že na to nemám, to nezatracuju. Navíc kvalitní článek by měl přinýst i nějakou cenovu relaci = což tento obsahuje.

A kydy o značkách atd? Toto je SUBJEKTIVNĚ obejktivní článek, kde ten co to psal samozřejmě vyjádří svůj názor o problematice. To že ty máš jiný, ti nikdo nebere, ale dementní výlevy tohoto typu si opravdu nech od cesty. Jenom se divim že tu ještě nemáš ban...

A pro Durana - Good job :)


Obrázek uživatele (S)iDi

nice Durane


Obrázek uživatele Rum

Duránku, vynikající článek, jen tak dál. Naturale, ty se prosimtě vrať ke své maturitní četbě a ke svému klíštěti. JÁ to třeba četl celý, elektronika a věci s ní spojené mě zajímájí, a libí se mi to, tak si jdi ty svoje kecy blít někam jinam, jak vidíš moc lidí tu o tebe nestojí - hodně štěstí při hledání nových stránek a herních serverů, akorát nám to tu znepřijemňuješ....


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Díky kolegove z Trustu, jsem rád že se Vám článek libí. Prace dal docela dost a nejen mi, ale i Peťovi a Duškovi, který mi musel ukázat co a jak.

Souhlasím s Bajtem, vím že je to pro masu poměrně náročný článek a obsahuje spoustu informaci, ale bohužel, menší už to opravdu nešlo. Reproduktory - to je téma, které by se dalo řešit několik dní a je velice obtížné shrnout všechny informace do pár odstavců, které vám při čtení zaberou max. 20min. Nějak se to podařilo a já děkuji všem, kteří si udělali ten čas a přečetli to. A jak říkám, článek je článek a novinky jsou novinky. Vím, že tato komunita vlastní mnoho skvělých písařů (když to rak řeknu), kteří umí psát skvělé novinky. Ovšem myslím, že víc už není třeba, proto jsme se dal spíše na cestu delších článku, které jsou ideální k večernímu víkendu sa kávičkou na stole.

Takže diky ještě jednou všem. A uvítám klidně návrhy, jakou další problematiku byste chtěli rozebrat a něco se o ní dozvědět.


Obrázek uživatele monk

pekne duranku. sice vetsinu veci sem vedel uz ze skoly (hlavne ty technicky) ale jinak pekny pocteni


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Diky :) Jasně, říkám, kdo umí nebo zná takovou techniku, tak to není pro něj docela nic nového pod sluncem a dobře se orientuje. :)


Obrázek uživatele Anonym

Já jsem ho nakonec přelouskal taky, Duránek má plus za to, že já ty věci, co věděl monk, vůbec nevěděl:)
Jinak Naturale no comment, jen krizitujes a sám až na velkou hubu nic nedokazuješ. Připadá mi to jako by si si takhle přes net léčil něaký komplex(možná tě všichni v okolí šikanujou).
A přesně to co psal Duránek o kvalitě a o zlodějích mi povídal můj kamarád tohoho času už ing. , který vystudoval elektrotechniku a repro si sám ze záliby staví.


Obrázek uživatele izmael

duran very nice clanok...ja som chodil na stredu eletrotechnicku a zvuk ma velmi zaujimal...tot je naozaj velmi kvalitny navod(clanok),neviem ako to nazvat :D...este raz fakt gj

   

PUBLIC: 6 / 16
de_dust2
217.112.171.103:27015 Připojit přes Steam
AIM: 0 / 10
fy_dustworld
217.112.171.103:27016 Připojit přes Steam
Deathmatch: 0 / 20
de_dust2
217.112.171.103:27017 Připojit přes Steam
GunGame: 0 / 16
gg_mz_egyptian
217.112.171.103:27019 Připojit přes Steam
AWP: 0 / 10
awp_city5
217.112.171.103:27020 Připojit přes Steam
Paintball: 0 / 16
cs_paintball
217.112.171.103:27022 Připojit přes Steam
TeamSpeak 3: 6 / 512 ts3.gamester.cz:9987 Připojit na TeamSpeak 3 server
Internetové připojení serveru zabezpečuje společnost AVONET.
Servery jsou umístněny přímo na velkokapacitní lince ve Zlíně, čímž je zajištěna stabilita a rychlá odezva herních serverů.



RSS kanál

Syndikovat obsah

Doporučujeme


Facebook a Twitter

gamester je na facebooku

Follow gamester_cz on Twitter


Credits

Gamester.cz je český portál nejen o legendární hře Counter Strike.


Author: PetaCZ
Design: www.ondrejcarda.com
CMS: Drupal založený na Nitobe

© 2006 Gamester.cz
Jakékoliv kopírování obsahu webu včetně převzetí či šíření článků je bez souhlasu autorů zakázáno.