Gamester - counter strike portal


Kebab KRIMI: 5. Kdy a jak volat 158

27 Říj 2009

Pěkné úterý Vám přeji. Po dlouhé době, kterou jsem strávil vytížen učením, vydávám další dílek mého ultrahyperskvělého seriálu Kebab KRIMI :o). V pátém díle se koukneme na téma, které se nám hodí v každodenním životě, tedy telefonní číslo 158 a případy, ve kterých ho vytočit a jak správně operátorovi podat informaci.

 

Případy, ve kterých 158 volat, jsou asi nejspíš většině z vás jasné. Nemusí vždy jít o nějaký trestný čin, stačí i rušení nočního klidu, nějaká ta bitka spoluobčanů ve vašem okolí, špatně zaparkované auto (pokud se vyžíváte v práskání neposlušných řidičů), nějaké to děcko přivlastňující si věci, které mu neříkají "pane", pobíhající pes bez vodítka, přítomnost osoby na místě, na kterém očividně nemá co dělat atd. atd. . Co je ale důležitější, jak správně podat informace opératorovi na tísňové lince, ať už 158, ale i 155, 150, 156 nebo mezinárodním čísle tísňového volání 112.

 

 

Pokud jste svědky protiprávního jednání a je ve vaší pravomoci volat policii, je zde malý návod, jak správně podat zprávu co se kde děje.

1) Nejprve se patřičně uklidněte a zorientujte, popřípadě vyhledejte bezpečné místo (pokud se jedná o stresovou záležitost),

2) Co se děje,

3) Kde přesně se to děje,

4) Kolik osob je incidentu zúčastněno, jejich stručný popis, pokud si to situace žádá,

5) Uveďte vaše jméno (pokud zapomenete, operátor se vás určitě zeptá),

6) Odpovězte správně, stručně a věcně na otázky, které vám případně operátor položí, v některých příadech je rychlost a přesnost odpovědí klíčovou záležitostí, protože čím rychleji popíšete co se děje, tím rychleji mohou policisté zakročit.

U dopravních nehod se podle nové vyhlášky nemusí volat policie, pokud škoda očividně nepřesahuje 100 000 Kč, pokud nebyl nikdo zraněn a pokud nebyla způsobena škoda na majetku třetí osoby. I když byly splněny tyto tři požadavky, musí se volat policie v případě, že se zúčastnění nedohodnou na míře viny jednotlivých subjektů.

 

Teď se svěřím s několika případy, kdy jsem sám volal na 158. Poprvé to bylo, když jsem byl svědkem "autonehody", kdy řidič jaksi zapomněl, že vjíždí na kruhový objezd a pokusil se ho projet rovně. Nevyšlo mu to a skončil na ostrůvku uprostřed kruháku, přičemž s sebou vzal několik značek a porušil zábradlí. Zpětně jsem zjistil, že měl poněkud "upito".

Druhý případ se stal v Mostě před obchodním domem Tesco, kde po parkovišti pobíhala obtloustlá Romka a vtírala se vycházejícím lidem s velmi výhodnou nabídkou na koupi značkových parfémů, které právě odcizila. Ještě se samozřejmě chlubila tím, že je to "čórka" a že mi za dvěstě nechá Dolce Gabbanu a Pumu, prý pro přítelkyni. Když jsem ji po dvou minutách vtírání se mi do auta vyfuckoval, otravovala další a další lidi, načež už jsem nevydržel a jako slušný občan (a tak trochu nepřítel nepracující, kradoucí a bordel dělající romské komunity) jsem zavolal policii. Po několika minutách přijela hlídka, kterou jakmile drahá paní zmerčila, zaplula do obchoďáku. Policista spolujezdec však po efektním zabrždění smykem tuto zručnou paní odchytl a dal jí taxíka na stanici. Nevím, jak dopadla, ale vzhledem k tomu, že byla Romka, se jí asi nic moc nestalo, i když v kabelce měla parfémy minimálně za dva tisíce.

Naposledy jsem volal policii zrovna dneska, když jsem šel v Praze od autobusu na privát a v ulici stálo auto s rozbitým oknem a vybraným kastlíkem. Opravdu nemohu uvěřit, jak si může někdo troufnout vybrat auto za bílého dne na sídlišti, kde chodí desítky lidí každou minutu, přímo naproti základní škole. To už si člověk vážně nemůže nechat nikde nic bez řetezu...

 

 

Na závěr otázka pro vás. Museli jste někdy volat 158? Pokud ano, v jakých případech, o co šlo, divíte se v dnešní době nečemu, čeho jste byli svědky? Pište, ať vidím, že mi stoupá popularita :D.

 

Váš milovaný, pěkně ogrilovaný Kebab :)

  |   Tags:   |   Autor: Kebab

Obrázek uživatele Majaaczek

1) Nekde jsem slysel, ze co se tyce policie, tak v pripade nehody, nebo nejakeho incidentu, kdy muze byt zapotrebi pomoc i jine slozky, jako hasicu, nebo sanitky, je nejlepsi volat 112.. 158 opravdu na ciste policejni zalezitosti. U ostatnich bych prevazne tocil 112.. Muze dojit ke zraneni v pripade pozaru a krome hasicu je treba i sanitka a nebo naopak, dojde ke zraneni v pripade prepadeni (policie), nebo nutnosti vyprosteni ranene osoby. Vyprostovaci prace samozrejme lip udela trenovany hasic, nez doktor v rukavickach..

Navic pry je v planu, ze se zrusi cisla 150, 155 a 158 a bude se pouzivat jen 112..

2) Co se tyce volani na tyto cisla tak to byla 158 pred dvema rokama, kdyz jsem mel nehodu. Nikdo zranen nebyl, ale byli treba hasici, kvuli likvidaci meho prevodovkoveho oleje z vozovky. Tady jsem mel tocit 112.

Dalsi call byl asi dva mesice zpet, kdyz jsem sel po ostrave a u leasingove firmy stal vuz s rozbitym zadnim oknem. Neco jako jsi mel dneska ty.

Dalsi pripad byl tak dva tydny zpet, kdy nam na firme behali cigani a kradli stavebni material.

Posledni muj kontakt s policii byl ve ctvrtek, kdy me dalnicni na slovensku zastavila na D1, protoze jsem jel 150. Puvodne mi chteli nauctovat 100€, ale nakonec jsem to ukecal na 66€ :D


Obrázek uživatele ^bEnQo

Ja osobne som nevolal, ale volali sme(rodina) policiu, ked nam takisto rozbili okno na aute a ukrali nejake veci... A este, ked nejaky ozraty chlapik chodil po sidlisku a z aut odtrhaval SPZky :D


Obrázek uživatele NEMO

150 - nevytacel.
155 - Bohuzel nekolikrat.
158 - Strelba, planovaná loupez, pokus odcizeni vozidla.


Obrázek uživatele Ron

155 - otrava alkoholem :)


Obrázek uživatele zexen

ron ty si sa otravil alkoholom a este dakoho volal aby ta zachranil? :D

   

PUBLIC: 6 / 16
de_dust2
217.112.171.103:27015 Připojit přes Steam
AIM: 0 / 10
aim_sk_glock
217.112.171.103:27016 Připojit přes Steam
Deathmatch: 0 / 20
de_dust2
217.112.171.103:27017 Připojit přes Steam
GunGame: 0 / 16
gg_sauna
217.112.171.103:27019 Připojit přes Steam
AWP: 0 / 10
awp_city5
217.112.171.103:27020 Připojit přes Steam
Paintball: 0 / 16
cs_paintball
217.112.171.103:27022 Připojit přes Steam
TeamSpeak 3: 6 / 512 ts3.gamester.cz:9987 Připojit na TeamSpeak 3 server
Internetové připojení serveru zabezpečuje společnost AVONET.
Servery jsou umístněny přímo na velkokapacitní lince ve Zlíně, čímž je zajištěna stabilita a rychlá odezva herních serverů.



RSS kanál

Syndikovat obsah

Doporučujeme


Facebook a Twitter

gamester je na facebooku

Follow gamester_cz on Twitter


Credits

Gamester.cz je český portál nejen o legendární hře Counter Strike.


Author: PetaCZ
Design: www.ondrejcarda.com
CMS: Drupal založený na Nitobe

© 2006 Gamester.cz
Jakékoliv kopírování obsahu webu včetně převzetí či šíření článků je bez souhlasu autorů zakázáno.