Gamester - counter strike portal


Duran_CZECH: Jakou LCD TV ? Led či CCFL (trubice)

24 Úno 2011

 

 

Protože se v poslední době hodně setkávám s otázkou, zda koupit LCD TV LED nebo normální .... Tak rád bych ujasnil pár věcí, třeba to někomu pomůže ve výběru nové TV.
 

Dneska na trhu LCD TV existují převážně 2 typy, s klasickým podsvícením (CCFL trubice) a nebo LED LCD. Co je třeba říct na začátek - oba druhy TV jsou většinou na stejné technologii (TN+TFT => viz. google, možná o tom napíšu jindy). Což znamená, že naneštěstí kvůli této technologii nebude černá barva na obrazovce nikdy černá, nýbrž šedá, namodralá atpd. Takže pro začátek, je jedno jestli TV s CCFL nebo LED, oba druhy TV nebudou mít nikdy dokonalý obraz.

 

Hlavní rozdíl je vlastně jen v posvícení. Zatímco u LCD TV to bývají trubice (nejčastěji nahoře a dole panelu), u LED TV to jsou matice LED Diod. Z toho taky vyplývá i to, že oba typy podsvícení svítí na panel pořád a rovnoměrně, takže svítí i body, které se mají jevit jako černé.

 

Jaký je tedy mezi tím rozdíl ? Trubice zná každý, je to skoro v každé dnešní LCD, ale vyjmenujme si rozdílnost LED podsvícením proti trubicovému.

Spotřeba - LED podsvícení má ve většině případů menší žravost energie, to bývá dost výrazné, někdy až o 60%, což se projeví na účtech za elektřinu.

Barvy - u trubicového podsvícení je barva teplejší, zatímco u LED podsvícení je barva více studená, namodralá. Což může někomu vyhovovat ,někomu nevyhovovat, všeobecně se to ale jeví na oko takhle. 

Výdrž - LED diody jsou v dnešní době všeobecně hodně spolehlivé, vysoce svítivé. LED podsvícení by mělo vydržet dobře svítit několik let bez úbytku svítivosti.

Rychlost zapnutí - LED se nežhaví jako trubice, TV začne "promítat" obraz prakticky okamžitě. V průběhu zapnuté TV se LED nerozžhaví více -> že by se zvýšila svítivost, což způsobuje docela konstantní svítivost po celou dobu.

Rozměry - díky LED se dají konstruovat hlavně tenčí panely, trubice mají svou šířku, která se zmenšit nedá, ale LED jsou miniaturni (SMT).
 

Osobně mám teď u PC Samsung s LED podsvícením a není to zlé, žere příjemných 20W (max), což je fajn na 24" LCD. Barvy jsou taky pěkné, bohužel, černá je prostě taková šedo-namodralá (TN panel), pořád to má daleko do nějaké lepší technologie (IPS atd). 

  |     |   Autor: Duran_CZECH

Obrázek uživatele konysua

Já bych chcél, takovů tu placatů televizů, velků jako vrata od stodůle


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Nemáš lepší plakát ? :-D


Obrázek uživatele Maros

takze mi z toho vyplyva LED, hmmm?


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Ani tak ne, je to srovnání 2 typů... z toho vyplývá hlavně to, že LED není OLED, ale jen LCD + LED podsvícení místo trubic.

Pak už je na každém, co mu více sedí, teplota barvy atd.


Obrázek uživatele Sobca

pěkný článek :)

Pánové tak nevím.
Doma máme 8 let starého Samsunga LE37R86BD napojeného na kebelovku. Obraz na analogu nebyl moc nic, ale dalo se na to zvyknout a pak už to bylo fajn. Před rokem jsme přešli na digitál a obraz jak víno.
Neříkám, že je to super kus, samozřejmě, že doba pokročila a nemá ani 100 a víc Hz, není ani FullHD, nemá USB a další featury, ale na koukání bohatě stačí.
Nyní bych bral určitě nějakou tu LEDku, asi opět Samsung nebo poslední dobou velmi dobře vypadající LG.
OLED je zatím jen hudba budoucnosti, jelikož to 26" LG, co se ukázalo na nějakém tom veletrhu, bylo za 250.000,- myslím...


Obrázek uživatele Duran_CZECH

OLED už je levnější, koupíáš kolem 30tisíc, co jsem se posledně díval, nějakých 20" (což je málo pro TV).

Určitě souhlasím, taky bych šel do Samsungu. LG je taky fajn, ale je to vlastně samsung s jiným firmwarem.


Obrázek uživatele 4154

Rodice si kupovali tuto... http://www.samsung.com/cz/consumer/tv-audio-video/television/plasma-tv/P...

Hrozne chteli aby to melo USB, wifi, 3D a kde jaky picoviny a stejne se jen divaj na normalni programy. :D


Obrázek uživatele Lafore

ako TV jednoznacne plazmu (pri TV nad 100cm), LCD jedine mensie a ako monitory ku PC. A este si mohol rozlisit medzi full LED a edge LED.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Jestli full led nebo EDGE, není to jedno ? To už je jen způsob osvětlení panelu. Tak jako tak, dostaneš celý panel pod světlo, respo celý ho podsvětlíš a tím i černé body.. To nehraje roli. Tu šlo o ot, aby si lidi nepletli LED a OLED.

   

PUBLIC: 6 / 16
de_dust2
217.112.171.103:27015 Připojit přes Steam
AIM: 0 / 10
dm_ruins
217.112.171.103:27016 Připojit přes Steam
Deathmatch: 0 / 20
de_dust2
217.112.171.103:27017 Připojit přes Steam
GunGame: 1 / 16
gg_mini_dust2_winter
217.112.171.103:27019 Připojit přes Steam
AWP: 0 / 10
sniperwar2
217.112.171.103:27020 Připojit přes Steam
Paintball: 0 / 16
cs_paintball
217.112.171.103:27022 Připojit přes Steam
TeamSpeak 3: 18 / 512 ts3.gamester.cz:9987 Připojit na TeamSpeak 3 server
Internetové připojení serveru zabezpečuje společnost AVONET.
Servery jsou umístněny přímo na velkokapacitní lince ve Zlíně, čímž je zajištěna stabilita a rychlá odezva herních serverů.



RSS kanál

Syndikovat obsah

Doporučujeme


Facebook a Twitter

gamester je na facebooku

Follow gamester_cz on Twitter


Credits

Gamester.cz je český portál nejen o legendární hře Counter Strike.


Author: PetaCZ
Design: www.ondrejcarda.com
CMS: Drupal založený na Nitobe

© 2006 Gamester.cz
Jakékoliv kopírování obsahu webu včetně převzetí či šíření článků je bez souhlasu autorů zakázáno.