Gamester - counter strike portal


Dost bylo sametu?

24 Úno 2011

Nová vlna revolucí aneb sametu už bylo dost.

 

 Zdravím Vás moji cs přátelé. Možná Vás udivuje, že já jakožto nepřítel blogů, facebooku a podobných sociálních či „socialistických“ sítí jsem se pustil do vlastního blogu. Ovšem vysvětlení je celkem prosté. Mám totiž chuť sdílet a rozšiřovat svoje obzory na dle mého názoru důležité věci, které se děli a dějí na naší planetce. Budu se snažit tu každý druhý týden uvézt nějaký ať již současný či současně palčivý problém, který trápí či ovlivňuje naší společnost a její celkový chod. Snažte se prosím v komentářích vyvarovat flamům a hateům, poněvadž zde na tomto blogu jde jen o solidní diskuzi a výměnu názorů na věci či události, které hýbou světem. Teď se už jen pohodlně usaďte a zkuste při čtení dalších řádků přemýšlet nad svým vlastním názorem na danou problematiku.

 

   Zajisté už jste ať již ve sdělovacích prostředcích či zprostředkovaně od 3. osob zaregistrovali současné krizové situace vesměs autokratických vlád v Africe. Začátek bych hledal nejspíše v Tunisku a jeho tzv. "Jasmínové revoluci", která smetla vládu prezidenta Zína Abidína bin Alího a bylo nakonec zrušeno i nechvalně známé ministerstvo informací ( v podstatě cenzorský úřad ). Pokračovalo to v Egyptě protivládními bouřemi vůči režimu Husního Mubaraka. Nevím, jak dalece Egypt znáte ale jejich mocenský aparát je v první řadě založen na podpoře a rozvoji armádních složek což vyplívá hlavně z historie nejblíže je možné zmínit asi jejich konflikty s Izraelem, po kterých egyptská armáda získala obrovskou podporu převážně z extrémních muslimských hnutí ( velká nesnášenlivost vůči Židům a obecně Izraeli ). Bez podpory ze strany armády se v Egyptě nedalo a nedá prosadit absolutně nic. Tato krize nám krásně ukázala, jak jsou vojenští velitelé vynalézavý ale hlavně zákeřní.

 

   Zpočátku této „revoluce“ měl egyptský prezident velice solidní podporu a dokonce měl možnost disponovat až 3 divizemi pěchoty ( viz. http://www.bbc.com/ ) po zhodnocení situace se armáda nejdříve stahuje a začíná spíše chránit revoluční stoupence, až nakonec přímo útočí a dokonce vězní stoupence Mubarakova křídla. Husní Mubarak v zemi vládl od roku 1981, jehož vláda měla na svědomí prokazatelné protiprávní kroky vůči opozici ( zatýkání a mučení pol. Odpůrců ale také vysokou nezaměstnanost a chudobu ). Mubarak se od počátku protestů snažil mírnit vášeň s jakou demonstranti požadovali jeho odstoupení a zároveň sliboval věci, které nemohl splnit ( reformy, spravedlivé volby ) a to pouze za účelem získání času a vzdálené možnosti usmíření s demonstranty. V současné době již prezident údajně pobývá v exilu v Saudské Arábii a vzhledem k jeho velice solidní podpoře vládní rodiny Saudů pochybuji o jeho možném návratu či pozdějším vydání.

 

Tuniskem to začalo, Egyptem pokračovalo a revoluce se nám dále šíří v současné době jsou problémy v Bahrajnu, Tunisku a Libii. Z těchto tří zemí považuji Bahrajn za nejvíce bezpečný a řekl bych, že místní vládní režim protesty ustojí, ale jistě bude muset ustupovat. Ruku v ruce s krizí totiž přichází o veliké peníze např. zrušením závodu F1 čímž přišel Bahrajn o více než 3.mld Kč. Zároveň s penězi přichází rovněž o prestiž a dobré jméno u investorů, kteří například v solárních projektech proinvestovali více než 10.mld. $. Bahrajn je ovšem země se solidními prostředky, a pokud půjde cestou reformace nemá se vládnoucí kasta čeho obávat. To v Tunisku je situace povážlivější. Jak jsem již zmínil, revoluce proběhla a prezident byl sesazen. V současné době by se do 6ti měsíců měli konat parlamentní a prezidentské volby, které ovšem dle nejnovějších zpráv nejspíše ovládne krajní islamistická frakce a z toho mohou vzniknout velké potíže vzhledem ke geografickému umístění země. Za nejnebezpečnější ovšem považuji situaci v Libii, kde je u moci plk. Kaddáfí a dle jeho posledních vyjádření a kroků soudím, že demonstranty šetřit rozhodně nehodlá. Jeho absolutistická vláda podpořená jeho domnění vlastní nesmrtelnosti a neomylnosti, kterou mimo jiné podpořili USA svým zpackaným pokusem o svrhnutí jeho vlády a revanš za „Lockerbie se jistě nenechá tak snadno svrhnout jako vlády výše zmíněných států. Kaddáfí již ukázal, že s demonstranty nebude zacházet zrovna v rukavičkách, když nařídil bombardování jejich center či střelbu ostrými náboji do aktivistů.

 

   Jsem opravdu velice zvědavý, jak se vyvine příštích několik týdnů a zda se podaří demonstrantům nějak alespoň částečně ovlivnit situace ve svých krajinách. Je pro mě však překvapením, že v porovnání s podmínkami a průběhem revolucí v Evropě jsou africké rozpory doprovázeny krveprolitím a útoky na opozici ze stran vládních držitelů moci. Doufám, že pokud jste dočetli až sem tak jsem Vás moc neunavil a spíše Vám můj text pomohl k zamyšlení a připojíte svůj názor pod tento příspěvek. Dekuji za pozornost Váš Sw1Tch

  |     |   Autor: Sw1Tch

Obrázek uživatele Kebab

zajímavý na zamyšlení, ale ty by ses měl zamyslet nad gramatikou a skladbou vět :) je tam toho dost špatně ;)


Obrázek uživatele rabbit

zaujímavý článok +1


Obrázek uživatele HAWK

Z historického hľadiska, si zásadná zmena štátneho zriadenia vždy vyžiadala obete. A každý vládca si vždy chcel udržať moc vo svojich rukách. Keďže v Afrike sú štátne zriadenia také, aké sú, tak sa tam príliš nehľadí na dodržiavanie ľudských práv. Preto nieje až takým prekvapením že tieto revolúcie priniesli aj obete. Afričania bojujú sa demokraciu a nezávislosť, tá cesta je ťažká a aj tak nedopadne nikdy tak, ako si to obyvatelia predstavujú (viď CZ a SR).
Ešte by som chcel dačo poznamenať aj ku tým naším krajinkám. Revolúcia na Slovensku (aj v CZ), tiež nedopadla tak ak si to vtedy obyvatelia predstavovali. Stálym problémom je nezamestnanosť, vysoké ceny, nízke platy, atď... Demokratický systém je sám o sebe nedomyslený, to je niečo na čo sa namyslí a o čom sa vlastne ani nehovorí. Môj osobný názor na štátne zriadenie je taký že treba spojiť ideológiu demokracie a socializmu. Tým by sa vytvorilo dokonalé štátne zriadenie, ktoré by možno konečne fungovalo pre každého. Pretože dokonalé štátne zriadenie ešte nebolo.


Obrázek uživatele HAWK

Ešte by som chcel k tomu dodať.... Že obyvatelia štátov opisovaných v tomto článku sa naozaj majú dosť zle. Ale kto im zaručí že sa v demokratickom usporiadaní budú mať lepšie? Toto je tiež svinské zriadenie a oni nevedia do čoho idú.
EDIT: Demokracia je iba jemnejší názov pre kapitalizmus a ten je len pre tých čo si to môžu dovoliť.


Obrázek uživatele Maros

Neda sa porovnavat rezim tam a rezim tu... mozno pred 22 rokmi to tu bolo obdobne...

zober si teraz tu Libyu, zabijaju demonstrantov... predstav si, ze ti terajsia nasa vlada spoplatni skolu na neunosnu sumu, dajme tomu za semester 2000 €... do ulic by podla mna vysli tisice studentov... Keby sme boli v Líbyi, podla aktualnej situacie by zomrelo pod strelbou armady tisice demonstrantov a tí, co by prezili by tiez neboli v bezpeci, pretoze podla dnesnych sprav armada chodi zabijat zranenych demonstrantov do nemocnic. Toto si nikto z nas nevie predstavit, my sme slobodni, tam clovek slobodny nie je...

Pekny clanok inac, zaujimave citanie...


Obrázek uživatele HAWK

Samozrejme že je to iné. Tam to funguje tam že kým má vláda podporu armády, tak sa drží pri moci, ak sa armáda pridá k opozícií, tak vláda padne.
U nás taká situácia nebola, ale aspoň tie dopady na budúcnosť krajín sa porovnať dajú.
Myšlienkou toho môjho príspevku bolo čiastočne to že teraz ich utláča vláda, ale v kapitalizme si to robia ľudia navzájom. A čiastočne som chcel aby sme sa zaoberali aj našimi krajinami a nie len tými Africkými.


Obrázek uživatele Maros

napis nejaku blogovku o tom ;-) Zrovna tento switchov blog je o afrike ;-)


Obrázek uživatele HAWK

Keď... na to som moc lenivý...


Obrázek uživatele Sw1Tch

Děkuji za komentáře všechny ostatní o ně prosím.

To Hawk v mnohém s tebou souhlasím s tím horším dodržováním lidských práv v Africe máš samozřejmě pravdu.


Obrázek uživatele gemkio

zajimavy clanek, dobre se mi to cetlo a aspon sem si ucelil informace. za 2 tydny se tesim na dalsi :)


Obrázek uživatele juhelak

Možná to bude divný, ale v Libii zrovna fandim Kadáfímu, než rádoby bojovníkům za svobodu..a zaroven mě mrzí, že třeba lidi u nás už si od systemu nechaj líbit naprosto všechno a většinou se to přejde chvilkou nadávání u večerních zprav, než aby šli lidi házet molotovy na úřad vlády..


Obrázek uživatele Sw1Tch

Tohle dle mého názoru tkví především v mentalitě nás Čechů. Nám prostě historicky pořád někdo nakládal. Dříve jsme proti tomu bojovali a v některých historických dekádách i velice úspěšně ale v poslední době řekněme od konce 19.století se mi zád jako bychom se už unavili věčným bojem a stali se z nás jen loutky v rukou pánů. Nebýt studentů a pseudointelektuálů tak tu máme ještě komunismus a na 1.Máje řveme Ať žije KSČ! z plných plic. Tím myslím, jen někteří já bych například jistojistě rubal uran v Příbrami.

   

PUBLIC: 6 / 16
de_dust2
217.112.171.103:27015 Připojit přes Steam
AIM: 0 / 10
aim_map_c
217.112.171.103:27016 Připojit přes Steam
Deathmatch: 0 / 20
de_dust2
217.112.171.103:27017 Připojit přes Steam
GunGame: 0 / 16
gg_sand_v1
217.112.171.103:27019 Připojit přes Steam
AWP: 0 / 10
sniperwar2
217.112.171.103:27020 Připojit přes Steam
Paintball: 0 / 16
cs_paintball
217.112.171.103:27022 Připojit přes Steam
TeamSpeak 3: 0 / 512 ts3.gamester.cz:9987 Připojit na TeamSpeak 3 server
Internetové připojení serveru zabezpečuje společnost AVONET.
Servery jsou umístněny přímo na velkokapacitní lince ve Zlíně, čímž je zajištěna stabilita a rychlá odezva herních serverů.



RSS kanál

Syndikovat obsah

Doporučujeme


Facebook a Twitter

gamester je na facebooku

Follow gamester_cz on Twitter


Credits

Gamester.cz je český portál nejen o legendární hře Counter Strike.


Author: PetaCZ
Design: www.ondrejcarda.com
CMS: Drupal založený na Nitobe

© 2006 Gamester.cz
Jakékoliv kopírování obsahu webu včetně převzetí či šíření článků je bez souhlasu autorů zakázáno.