Gamester - counter strike portal


Kebab KRIMI: 2. Domácí násilí

06 Zář 2009

Dobré pondělí Vám přeji.
Jak jsem slíbil, dneska nakoukneme do kuchyně domácího násilí. Let's go.

Někteří možná tápou nad tím, co to přesně domácí násilí je. Pro jednoduché vysvětlení použiji definici zveřejněnou na webu www.domacinasili.cz. Zde si také můžete zjistit další podrobnosti týkající se této problematiky.

 
„Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti, intenzita násilných incidentů se stupňuje a vede ke ztrátě schopností včas tyto incidenty zastavit a efektivně vyřešit narušený vztah.“
 
Aby mohl být čin klasifikován jako domácí násilí (považujme za terminus technicus), musí splňovat čtyři základní znaky:
  1. Opakování a dlouhodobost
  2. Eskalace (stupňování násilí)
  3. Jasné rozdělení rolí (násilník a osoba ohrožená)
  4. Neveřejnost
 
Právě díky poslednímu bodu se mohou předchozí tři body uskutečňovat. Nikdo neví, jestli, koho a jak mlátí, ponižují a týrají za dveřmi u sousedů. Kdyby mělo okolí podezření o domácím násilí, pevně věřím, že by mu nezůstalo lhostejné. I když nejsou jasné vizuální či sluchové známky násilí přímo v jeho průběhu, jako křik, hádky, rámus, lze to poznat na fyzickém stavu týrané osoby. Pokud byste měli podežření na týraní, je dobré si promluvit a ohroženou osobu podpořit. Nezřídka totiž fyzické násilí doprovází vydírání, zastrašování, psychické ponižování, kvůli kterému má bitá osoba strach mluvit o svém problému s rodinou, přáteli, ale především policií. Policie má právo násilníka podle zákona č. 273/2008 Sb. vykázat z bytu nebo domu na dobu deseti dnů. Pak už je jen otázka násilníkova uvědomění, jak se zachová po navrácení. V těžších případech domácího násilí však může být dotyčný trestán i za činy jako je ublížení na zdraví, ublížení na zdraví s následkem smrti, zabití nebo vražda.
 
Teď se podíváme na konkrétní případy z reálného života.
 
První příběh bude založen na sepsané zpovědi týrané ženy, která po uvěznění násilníka vydala knihu, ve které do detailu popisuje svoje „soužití“ s násilníkem. Pro zachování anonymity uvedu jména Anna a Karel.
 
Na začátku devadesátých let dvacátého století se Anna vdala za Karla. Zpočátku všechno vypadalo idylicky, vztah klapal jak měl. Anna pracovala jako prodavačka a Karel měl stavební firmu. Jenže firma začala krachovat, jejich vztah procházel finanční krizí a Karel začal pít. Začalo to hádkami o peníze a vyústilo to v fyzické a sexuální týrání. Karel si dokonce vytvořil odhlučenou místnost, ve které byly stěny pokryté polystyrenem a okna zakrytá deskami z korku a polystyrenovými deskami. V téhle místnosti se odehrávala většina násilných činů, které Karel na Anně prováděl. Včetně hrubého mlácení a sexuálního násilí. To vše se dělo pod pokličkou neuvěřitelných sedm let. Až po téhle době Anna sebrala odvahu a vše nahlásila na policii. Karel byl odsouzen k několika letům za mřížemi (vážně si teď nevzpomínám ke kolika).
 
Druhý případ je z mého vlastního života. Mám kamaráda, který žije v bytě s matkou, otcem a sestrou. Říkejme mu třeba Martin. Jen upřesním, že Martinovi je osmnáct let a jeho sestře šestnáct. Abychom si nepředstavovali domácí násilí jen mezi manželem a manželkou, nebo osobami soužijícími, ale neoddanými, popíšu i vztah, kdy rodiče týrají téměř dospělé děti. Martin a jeho sestra si od svých dětských let procházejí útrapami, které jim jejich psychicky labilní matka připravuje. Nejsou to jen domácí vězení a semtam nějaký nenásilný trest, ale je to i hrubé mlácení, naprosto bezdůvodné urážení, ponižování, psychické týrání, jaké si nedokáže člověk s normáními rodiči ani představit. Když mi Martin popisoval, čím vším si doma prochází, řekl jsem jen jedno: „mít takovou matku, tak jí snad pověsím“. Jednání v nepodmíněném afektu, výbuchy zlosti doprovázené bitím a nadávkami, to vše bezdůvodu. I přesto se Martin a jeho sestra statečně perou s násilím páchaným jejich vlastními rodiči a já je opravdu obdivuji.
 
Další případ, který popsala sama týraná žena najdete zde.
 
Nyní pár otázek pro Vás, na jejichž odpovědi se těším v komentech ;). Znáte z vlastní zkušenosti někoho, kdo si prošel nebo prochází domácím násilím? Jaký máte názor na fyzické a psychické týrání partnerů a dětí a jaké tresty byste za ně navrhovali? Myslíte, že 10tidenní vykázání vyřeší všechny neshody? Proč si myslíte, že dochází k domácímu násilí? Pište co Vás napadne :)
 
V příštím Kebab KRIMI se koukneme do kuchyně s tématem:
Bezohlední řidiči aneb Jak to dopadá když řídí blbec
  |   Tags:   |   Autor: Kebab

Obrázek uživatele gemkio

pekně napsáno, osobní zkušenost nemám, ale rozhodně si myslím že tresty by měli být tvrdší...už se těším na další díl...GJ!


Obrázek uživatele dw4rF_cz

Pěknej článek, osobně se myslím že vzhledem k trestům, je domáci násilí silně podceňovaný, měly by ze to bejt rozhodně tvrdší tresty, protože třeba ten první příběh, kdy chlap 7 let mlátí svojí ženu, si asi nikdo nedokáže představit jak tý ženský muselo bejt.

Jinak já mam kamarádku, asi 3 roky zpátky chodila s klukem, a ten se k ní choval hnusně, i jí párkrát zmlátil, tak se to vyřešilo tak že pár kamarádů zmlátilo pak toho kluka... Nakonec to dobře dopadlo, rozešli se a měla klid.

Jinak si taky myslim že někdo, kdo je schopnej zmlátit holku/ženskou, a dělat to opakovaně a brutálně, je nemocnej člověk kterej by se měl jít léčit. I když k tomu vedou situace jako třeba ztráta zaměstnání, alkohol atd., nic z toho není důvod k tomu aby si dotyčnej ulevoval tíém způsobem, že se bude fyzicky vybíjet na manželce, přítelkyni, dětech. Domácí násilí rodičů vůči dětem nechápu už vůbec. Takový lidi bych zavřel na doživotí, protože hlavně děti, si z takových věcí odnášejí psychický následky do konce života.


Obrázek uživatele jay

Článek pěkný, tohle je téma, o kterém by se mělo mluvit co nejvíce, aby si všichni uvědomili, že je to svinstvo, které by se mělo tvrdě trestat, a hlavně aby si oběti uvědomily, že snášet to nemusí a že mají podporu ostatních.
Ohledně vykázání na 10 dní, to je spíš faktický úkon policisty, než nějaké finální řešení. Těch 10 dnů podle zákona o policii slouží k tomu, aby ohrožená osoba mohla v pohodě podat návrh na předběžné opatření podle OSŘ a soud o něm mohl rozhodnout. To je pak vydáváno na měsíc až rok, případně na dobu probíhajícího řízení (ať už detenčního podle OSŘ, nebo trestního).


Obrázek uživatele Ivanka

No..je mi z toho docela šoufl když se vžiju do situace týraný slečny,nejhorší je že ,,nějací chlapi,, si asi pořád myslí že žijou ještě v době,kdy běhaly po stromech s opicema a měly více méně nadvládu nad ženami(asi jim dělá dost dobře při pohledu na bezbranou ženu).můj názor?:přivázat za koule do průvanu...i když to je ještě dost málo.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

No sice souhlasím s tím co píšeš a vím jak to myslíš, ale to, že ženy už nejsou to, co byly kdysi má taky své jisté nevýhody. Kdysi se žena starala o milujcího muže, dneska se stará jen o to, kde může jít v pátek slepičit, koukat na pohledné pracháče nebo prosazovat feministické názory.


Obrázek uživatele Ivanka

ano duranku,to souhlasim,ale přece jenom uvaž,nemyslíš že by to nešlo vysvětlit slovně,nebo jim dát prostě zbohem a šáteček?mě osobně mlácení nepřijde jako myšlení zdravýho muže.spíš s prominutím kokota.


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Tak o tom se tu nemusíme ani bavit :) Jsem zastánce, že na holku se nemá nikdy stáhnout ruka ve špatném úmyslu.


Obrázek uživatele NEMO

domaci nasili? ja si nic takoveho ani nedokazu nastesti predstavit. Jenom kdyz vidim ve zpravach co se deje a treba o tom vy i sousedstvo a nic stim neudela, tak je me z tohodle dost zle... je me lito jak tech zen ci v malem pripade muzu, ale predevsim je me blbe z tech zakomplexovanych uchylu.

   

PUBLIC: 6 / 16
de_dust2
217.112.171.103:27015 Připojit přes Steam
AIM: 0 / 10
fy_snow
217.112.171.103:27016 Připojit přes Steam
Deathmatch: 0 / 20
de_dust2
217.112.171.103:27017 Připojit přes Steam
GunGame: 0 / 16
gg_bikini
217.112.171.103:27019 Připojit přes Steam
AWP: 0 / 10
awp_darkness
217.112.171.103:27020 Připojit přes Steam
Paintball: 0 / 16
cs_paintball
217.112.171.103:27022 Připojit přes Steam
TeamSpeak 3: 5 / 512 ts3.gamester.cz:9987 Připojit na TeamSpeak 3 server
Internetové připojení serveru zabezpečuje společnost AVONET.
Servery jsou umístněny přímo na velkokapacitní lince ve Zlíně, čímž je zajištěna stabilita a rychlá odezva herních serverů.



RSS kanál

Syndikovat obsah

Doporučujeme


Facebook a Twitter

gamester je na facebooku

Follow gamester_cz on Twitter


Credits

Gamester.cz je český portál nejen o legendární hře Counter Strike.


Author: PetaCZ
Design: www.ondrejcarda.com
CMS: Drupal založený na Nitobe

© 2006 Gamester.cz
Jakékoliv kopírování obsahu webu včetně převzetí či šíření článků je bez souhlasu autorů zakázáno.