Gamester - counter strike portal


Rozhovor s Adminy - PetaCZ

30 Črv 2009

Na našem portálu rozjíždíme novou rubriku a to Rozhovor s adminy. Přiblížíme Vám tak jejich práci a jakou jsou součástí Gamesteru. Jako první padla volba na hlavního administrátora PetuCZ.

 

Jsi na portálu Gamester.cz nejvyšším adminem. Kdy a za jakých okolností jsi se ke Gamesteru vůbec dostal?

K portálu jsem se dostal „náhodou“ na jedné hodině na vysoké škole. Studoval jsem totiž s jedním člověkem, co dělá v TRUSTNETu a tak jsme se bavili, až jsme se dostali k tomu, jestli bych pro ně nechtěl spravovat herní server. Bylo to tuším někdy na začátku roku 2006. Chvilku mi trvalo, než jsem na server nainstaloval a nastavil Counter Strike. Ke spuštění nových serverů došlo tuším někdy v srpnu 2006.


Necháváš teď portálu trochu volnější průběh, než jak tomu bylo třeba před rokem a půl. Čím to?

Před rokem jsem nastoupil do práce a ubyl mi volný čas a navíc už mě to tak nebaví jako předtím. Přeci jenom je to pořád to samé. Studenti, važte si toho volného času co máte. S nástupem do práce ho hodně ubude.

 

Dá se nějak zprůměrovat doba, kterou věnuješ během týdne portálu a jeho chodu?

Tak portálu jsem hlavně na vysoké věnoval převážnou část času, klidně i celý víkend a večery. Postupem času to přestávalo být potřeba, ale stále jsem mu věnoval několik hodin denně. Bohužel (bohudík)  školu už mám za sebou a už není tolik času co bývávalo. Většinou teď ladím na server různé drobnosti, které většinou ani nejsou vidět. Např. nastavení paměťových parametrů MySQL serveru a další.

 

Před pár měsíci došlo ke stěhování serveru do lepší serverovny. Co se stalo? Proč se vše vrátilo zpět?

Hodně mě mrzí že to nevyšlo, protože by to znamenalo hodně velké zlepšení pro server, ať už z hlediska lepší odezvy, tak třeba i v tom směru, že bych měl k serveru v Praze lepší přístup. Většinu času teď trávím v Praze a do Mladé Boleslavi se dostanu jen jednou za pár týdnů a navíc o víkendu.
Server měl být přemístěn do serverovny v Praze, server už jsem dokonce i do Prahy odvezl, ale pak mi řekli, že v té serverově má TRUSTNET zaplacenou linku do internetu jen 3Mbit/s a tím se celý plán zhroutil.

 

Takže vše padlo kvůli špatné objednávce? Co na to Trustnet, proč neobjednali rychlejší linku? A kolik vlastně Gamester vyžaduje?

Nevzniklo to kvůli špatné objednávce. TRUSTNET v té serverově provozuje svůj VOIP server a mají tam pronajaté místo a bylo tam místo ještě na jeden počítač. Tak mi bylo nabídnuto. Bohužel už mi nikdo neřekl, že tam je takhle pomalá linka a tím to celé padlo. Přeci jenom TRUSTNET z Gamesteru nemá žádný přímý zisk a tím pádem platit ještě kvůli tomu měsíčně několik tisíc za další Mbity/s v serverově se moc nevyplatí. Gamester teď spotřebovává mezi 6-9Mbit/s (upload i download dohromady) s tím že download se pohybuje mezi 1,5-2Mbit/s a upload začíná na 4Mbit/s a špičkově se dostane i na 9Mbit/s. Takže provozovat doma takový server by v podstatě nešlo.

 

Zdá se, že Trustnet poslední dobou zkvalitnil linku. Dostalo se ti nějakého vyjádření? Nebo servery nelagují čistě náhodně.

Taky mi přijde, že se to hodně zlepšilo, žádné vyjádření nemám. Určitě tomu dost pomohla větší paměť, kterou jsme tam dali, ale hlavní problém byl právě s připojením, které je teď mnohem lepší.

 

Dříve na škole jsi CS hrával celkem i často. Teď už jen sporadicky. Čím to? Moc práce? Nebo jiný koníček?

Jak už jsem psal, s nástupem do práce mi ubyl volný čas, navíc mě to už tak nebaví jako dřív a nemůžu pořád sedět jen u počítače.

 

Stál jsi spolu semnou a několika dalšími u zrodu Gamester klanu, který postupně vzkvetl až v kvalitní a reprezentativní klan. Neláká tě občas si s klukama takhle zahrát zápas?

Zápas by mě lákal, ale ty věci okolo toho moc ne. Pamatuju si, jak se většinou čekalo na soupeře a pak se dostavili třeba jenom ve čtyřech a hra byla úplně o ničem. Někdy byl taky problém s načasováním, které se mi zrovna nehodilo. Takže se raději této části hry neúčastním a jdu si zahrát kdy se mi to hodí a nikoho tím neomezuji. Co mě mrzí je poslední AWP turnaj, kterého jsem se nemohl zúčastnit, protože by to v případě prvního místa dopadlo úplně jinak  :-D


Vidím, že humor stále na místě ;) Co nějaké novinky? Chystáš další vychytávku oproti ostatním portálům?

Zatím mě nic dalšího nenapadá. Určitě by bylo možné do budoucna něco zlepšovat, ale zabere to dost času a někdy je výsledek hodně nejistý.

 

Jaká je vlastně tvoje práce v osobním životě?

Hned po vysoké škole jsem nastoupil do firmy CA (Computer Associates) v Praze na Chodově. Někteří tuto celosvětovou firmu možná znají. Zabývá se především tvorbou aplikací pro Mainframe počítače. Do té doby jsem o Mainframech nich nevěděl a nyní jsem si na to už docela zvykl. Předpokládám, že většina, stejně jako před rokem, neví co to mainframe je. Je to počítač (dříve sálový počítač), který je schopen zpracovat tisíce a tisíce žádostí za sekundu. Běží bez vypnutí/restartu několik desítek let. Komponenty (procesory, paměti,…)  v něm se můžou měnit za provozu a používají ho hlavně velké společnosti jako například banky, které potřebují mít jistotu, že všechny transakce proběhnou v pořádku. Více se můžete dočíst např. http://cs.wikipedia.org/wiki/Mainframe

 

Zní to jako dost důležitá práce. Pamatuji si jak jsi na začátku na práci, nebo spíše na systém ve kterém se pracuje dost nadával. Že je zaostalý :D Vše při starém?

Tento systém vznikl někdy v 60. letech a od té doby se v podstatě průběžně vyvíjí. Pracujeme v textovém režimu přes terminál. Kdo někdy dělal v textovém režimu na linuxu, tak si to zhruba dokáže představit. Bohužel už ale toto prostředí není tak user friendly jako na linuxu. Ale protože velkým společnostem na těchto systémech běží tisíce životně důležitých aplikací a řídí se heslem, když to funguje nech to být, tak žádné změny čekat nemůžeme. Je to vcelku logické, že přece banka nepřejde na jiný systém, když ten stávající má perfektně odladěný a provozovaný desítky let.

 

Vytvořil jsi inovační nahlašování cheaterů přes web. Bral jsi nápad od někudy nebo byl čistě tvůj?

Byl to čistě můj nápad, chtěl jsem ho uskutečnit již dříve, ale trochu jsem se bál jestli se ujme. Nakonec jsem k tomu sedl a celý víkend programoval, až z toho vzniklo to co vzniklo. Většina hráčů neví jak vypadá pozadí tohoto systému, tak ze to pokusím jednoduše popsat. Na webu hráč vyplní formulář a ten se uloží do databáze. Na serveru běží serverová část, na kterou se připojují admini pomocí další aplikace a komunikují se serverem, který jim zasílá nová hlášení. Admini přes tuto aplikaci mohou také chatovat a navzájem si předávat informace. Formulář, co vidí hráči, je opravdu hodně malá část celého systému.

 

Jak jsi spokojen s prací admin teamu?

Admin tým odvádí skvělou práci. Málo kdo si dokáže představit co to znamená být adminem a myslí si, že to je pohodička. Ale je to především práce, např. sledování podezřelých hráčů. Představte si, že si takhle jdete zahrát ve volné chvilce na server a místo toho abyste si zahráli, tak 10 minut a víc sledujete podezřelého hráče. V tento moment se ze zábavy stává nezáživná činnost. Navíc z této činnosti admini nic nemají a dělají to jen z dobré vůle.

 

A co portál? Už dlouho jsem nezaznamenal nějaký technický problém nebo výpadek? Vidíš to stejně?

Technické problémy se nám naštěstí poslední dobou vyhýbají, což je jen dobře. Snažím se každý den server téměř kompletně zálohovat, takže i kdyby se něco stalo, tak bych měl být schopný server obnovit do původního stavu. Akorát by to stejně asi vyžadovalo hodně času. Záleželo by na tom, co by se pokazilo.

 

Kam myslíš, že to portál může dotáhnout? Je nějaký cíl ať už tvůj osobní nebo Trustnetu?

Od různých lidí slýchávám, že naše servery jsou nejlepší v ČR a SR a myslím si, že na tom kus pravdy určitě je. Snažím se server zbytečně nepřeplácávat různými pluginy, který by akorát znepříjemňovaly hraní. Např. se mi nelíbí na serverech zvuky typu: Headshot, first blood atd., které akorát hráče ruší. Někdy mi i dost dlouho trvá, než udělám na serveru nějakou změnu, např. nové mapy na W3 server, ale nakonec jsem to včera zvládnul a nějaké mapky přidal. Cíl konkrétně žádný nemám, ale jsem rád, že se na serveru hráčům líbí a svědčí o tom i jejich návštěvnost. Tak jak to je teď se mi to líbí a jsem s tím spokojený. Nebavilo mě se o servery starat když byly ty problémy s internetovým připojením, protože to nemělo žádný význam. Server mohl být špičkově nastavený, ale když to každou chvíli lagovalo, tak to bylo všechno na nic.

 

Otázka na závěr. Jak dlouho myslíš, že by portál přežil bez tvé přítomnosti a technické podpoře? :D

Minulý týden jsem byl pryč a server to vydržel. Server by mohl běžet určitě dlouho, ale stačil by nějaký problém, který není ošetřeny a asi by byl nutný můj zásah. Pár takových už v minulosti bylo.

 

OK, tak to je asi vše. Díky za čas.

Rozepsal jsem se víc než jsem čekal, tak doufám, že to nebylo úplně nudný a neusnuli jste u toho.

 

A co říkáte na PetuCZ a jeho práci tady vy?

  |   Tags:   |   Autor: Duska

Obrázek uživatele NEMO

Urcite neocenitelne co pro nas Peta dela :))


Obrázek uživatele Majaaczek

Peto nechces mi hacknout Komercku? Napad bych mel, ted jde jen o realizaci :-)


Obrázek uživatele juhelak

9mega nemit doma? jamyslim ze by to slo..ale jak u koho..kdybych si zvisil na no limit za 600 tak tech 25 bych doma mel..ale fotr by me vystehoval az by prisel ucet za elektriku:D


Obrázek uživatele Duska

jde o tak vysoký stabilní upload


Obrázek uživatele Duran_CZECH

Samozřejmě to co dělá, dělá dob,ře jinač bysme se zde nesešli ;-)


Obrázek uživatele RoXy

hm, máš zaujímavú prácu :) ale neviem či by som ja osobne v tom dokázal robiť :)


Obrázek uživatele PetaCZ

O praci jsem toho mohl napsat desetkrat vic, ale bylo by to pro vetsinu lidi nezajimave a nudne, tak jsem to zkratil. Ja konkretne delam na produktu, ktery pouziva treba Fedex, Tesco a dalsi velke firmy


Obrázek uživatele Majaaczek

Tak se vykasli na tu komercku a hackni mi tesco :)


Obrázek uživatele RoXy

no niekedy ti určite ohľadom toho napíšem, trochu sa zaujímam o programovanie, nič veľké ale niečo už mám za sebou :)


Obrázek uživatele PetaCZ

Ja delam v Level 2 Supportu, to znamena, opravuju chyby v softwaru. Nam produkt je psany v HL (High level) Assembleru - (trochu jiny assembler nez na PC) a COBOLu a data uklada do IDMS databaze :-)


Obrázek uživatele Duska

zkus něco co nevíme...


Obrázek uživatele PetaCZ

Tak treba na Mainframu nejsou data ukladana do adresaru a souboru, ale do datasetů a memberů :-)


Obrázek uživatele Duska

přidej trochu..


Obrázek uživatele PetaCZ

Musím něco dělat. Mám teď ve frontě 9 issue. Tak to je na pár týdnů práce :-)

Teď jdu studovat START makro. To je taky vychytávka toho HLASM (High level assembler). Dají se tam naprogramovat makra.


Obrázek uživatele Anonym

Zdravím, musím Peťe pochválit za ten nápad s nahlašováním cheaterů. Lepší sem zatím nikde jinde nenašel. A že to funguje je vidět na serveru...minimum cheaterů, jestli to tak bude dál, tak budete nejlepší CS server v ČR i SK. držím palce :)


Obrázek uživatele Why

velmi zaujímave..ale dosť dlho as to čítalo:)..ale aj tak pekný rozhovor a hlavne zaujímavý


Obrázek uživatele PetaCZ

Trochu se to protahlo. Zase jsem to nechtel psat stylem ano|ne na ktery je odemne Duska zvykly :-)


Obrázek uživatele Duska

proto jsem jich tam měl tolik :D

   

PUBLIC: 6 / 16
de_dust2
217.112.171.103:27015 Připojit přes Steam
AIM: 0 / 10
warztec
217.112.171.103:27016 Připojit přes Steam
Deathmatch: 0 / 20
de_dust2
217.112.171.103:27017 Připojit přes Steam
GunGame: 0 / 16
gg_bridges
217.112.171.103:27019 Připojit přes Steam
AWP: 0 / 10
scout_india
217.112.171.103:27020 Připojit přes Steam
Paintball: 0 / 16
cs_paintball
217.112.171.103:27022 Připojit přes Steam
TeamSpeak 3: 16 / 512 ts3.gamester.cz:9987 Připojit na TeamSpeak 3 server
Internetové připojení serveru zabezpečuje společnost AVONET.
Servery jsou umístněny přímo na velkokapacitní lince ve Zlíně, čímž je zajištěna stabilita a rychlá odezva herních serverů.



RSS kanál

Syndikovat obsah

Doporučujeme


Facebook a Twitter

gamester je na facebooku

Follow gamester_cz on Twitter


Credits

Gamester.cz je český portál nejen o legendární hře Counter Strike.


Author: PetaCZ
Design: www.ondrejcarda.com
CMS: Drupal založený na Nitobe

© 2006 Gamester.cz
Jakékoliv kopírování obsahu webu včetně převzetí či šíření článků je bez souhlasu autorů zakázáno.